Test: Zinzino café

av Louise den 09 juni 2010

På Facebook idag utlovade jag ett reportage om kaffe  jag väntade på.  Nu har kaffet avsmakats! Jag fick idag en demonstration av en Zinzino-maskin hemma hos mig. Katarina från Zinzino kom hem med en maskin och en mjölkskummare och jag fick prova.

Zinzino är ett pod-system, liksom Nespresso och OBH Nordicas Martello som vi har skrivit om tidigare på bloggen. I Sverige säljs endast maskinerna via representanter, som Katarina, eller via nätet. Också kaffet kommer hem i brevlådan.

Likheterna med Nespressos system, som är det jag har att jämföra med, är många, men det finns några skillnader. Om vi börjar med maskinen, så tycker jag nog att den är ganska stor. Den halvautomatiska varianten som hälsade på hemma hos mig är betydligt större än min lilla Magimix-maskin för Nespressokapslar. Förutom det så har maskinen en stor vattentank och ett en rymlig behållare för använda pods.

Podsen i sig är en positiv överraskning. Den vakuumtäta ytterförpackningen är gjord av majsstärkelse och själva poden ser ut som ett ihoplimmat hårt pressat kaffefilter. Den är komposterbar. Det enda man kan invända är att det blir en extra förpackning eftersom podsen ligger i en papplåda, som innehåller x antal podsförpackningar, som i sin tur innehåller en pod. Detta får vägas mot att Nespressos system bygger på ej återvinningsbara metallförpackningar. Utan att veta vilket som innebär minst miljöbelastning, så gissar jag att Zinzino ändå vinner den rundan.

Så till det viktigaste – kaffet! Det finns 13 olika pods för kaffe och 4 för te. Jag fick prova Ristretto, eftersom skåningar har rykte om sig att gilla starkt kaffe. Helt vad det gäller denna skåningen i alla fall! Jag tyckte att kaffet var väldigt gott och smakrikt. Dessutom hade det en lång och fin eftersmak som höll i sig länge. Naturligtvis är det inte helt i klass med en nymalen aeropressad kopp, men en ganska bra bit på vägen får jag säga. I jämförelse med Nespresso så är Zinzino strået vassare, får jag nog säga.

Kaffet kommer från den belgiske producenten Rombouts. De lär vara ett stort företag i både Belgien och övriga Europa, grundat 1896. Det är fortfarande familjeägt av grundarfamiljen.

Till fördelarna med Zinzino hör också att flera sorters pods kan fås rättvisemärkta. Det har vi pläderat och argumenterat för ett flertal gånger här på Fikabloggen, så det gladde mig att testa ett podsystem med rättvisemärkning.

Till nackdelarna, förutom storleken på maskinen, vill jag också räkna det lite krångliga abonnemangssystemet. Det finns två sätt att skaffa maskinen och kaffet. Antingen köper man maskinen som den är och då kostar varianten som jag provade 3990:-. Man kan också köpa den med ett kaffeabonnemang, då man förbinder sig att köpa 36, 60 eller 192 pods per månad under ett år och då får man rabatt på maskinen. Vad som inte framgår någonstans är vad fraktavgiften för kaffet är. Det är sånt som jag gärna vill få klar och tydlig information om.

Till det hela finns också en mjölkskummare. Den fungerar som Aeroccinon som vi tidigare testat. Det gick fort att värma och skumma mjölk och tillsammans med kaffet blev resultatet en god latte.

Jag frågade Katarina om varför jag skulle välja en av hennes maskiner istället för något annat podsystem. Hennes argument var två: för det första kaffekvaliteten och för det andra miljötänkandet – från förpackningen, till hur fabriken är byggd och fungerar, till rättvisemärkningen. Vi får väl se hur jag väljer när min trotjänare ger upp och det är dags för en ny maskin…

{ 22 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Rune juni 9, 2010 kl. 23:03

Hmm, dubbelt så dyr maskin nästan som nespresson. Då bör den också vara dubbelt så bra. Det här med abonemangen är också något som avskräcker, det börja likna mer och mer som att köpa en mobiltelefon. Jag saknar att man inte kan springa in i en butik och köpa kapslar, det gäller generellt.
Rättvise-aspekten är alltid trevlig att kunna ta hänsyn till. Man får hoppas att de andra tillverkarna hoppar på.

Louise juni 10, 2010 kl. 20:13

Den helt manuella (dvs man får stänga den när man fått tillräckligt med kaffe i koppen) kostar 2490:- och även där finns det paketrabatt. Men visst är det dyrt…
Håller med dig generellt om kapslarna. I Stockholm har ju Nespresso butik, men det blir så långt att springa! ;-)
Men jag vidhåller nog fortfarande att zinzino-kaffet var godare än Nespressos.

Mary-Ann Persson augusti 27, 2010 kl. 13:52

När det gälde val av esspresso maskin var valet lätt Zinzinos maskin tilltalade mig i färg och designe dessutom kunde jag prova maskin och kaffe innan jag bestämde mig kaffet var utsökt gott och mjölkskummaren kanon bra med rätt
gradantal när det gäller värmen på mjölken enligt barista desutom gillar barnen att göra schokladmjölk idenna Garantier support service ligger allt annat långt efter Tackasam för att Zinzino finns eftersom jag älskar gott kaffe. PS Rengöring av maskinen är lika med noll alltså lätt att använda lätt att rengöra (avkallkning någon gång om året Helnöjd

Reza september 10, 2010 kl. 22:50

Måste varna för Zinzino, eftersom det inte alls är vad de lovar. Som kund får du ett abonnemang som blir mycket dyrare pga frakt, så det ursprungliga priset kan du helt och hållet glömma. Dessutom är deras support värdelös, och det har hänt flera gånger att jag har åkt på påminnelser hit och dit, och hot med inkasso, trots att jag haft pengar på mitt konto! Kaffet är gott javisst, men det är mycket tryggare att gå till affären och köpa bönorna själv. Gå ej med på detta!! Ni kommer att ångra det bittert…

Thomas Dehlin september 16, 2010 kl. 18:50

Den manuella maskinen kostar 2190 och då ingår 120 kaffepods, det finns ett Baristaerbjudande och då kostar det 2990 men då ingår en helautomatisk Cappucinomaker, 8 eller 12 koppar beroende på vilken modell du väljer, och 120 kaffepods. Man kan ju köpa en latte eller cappuchino ute på stan också men då kostar en kopp i snitt 30 kronor ,120 x 30= 3600 oj vad mycket jag har fått för pengarna om man tittar på ett helt år. Dessutomtycker jag att rombouts kaffe håller en mycket högre klass än det jag köper på stan . Ett stort problem har dock uppstått sedan jag skaffade min maskin och det är att bryggkaffet på jobbet smakar så tråkigt.

Per september 17, 2010 kl. 03:44

Jeg har drukket endel kaffe fra ZinZino, smaken er grei, men den er på langt nær varm nok. Når man skal servere til 4 personer så har førstemann drukket opp kaffen før siste koppen er ferdig. Det er minuset med maskinen. Hadde kaffen holdt rundt 90 grader så hadde jeg kjøpt ZinZino fra min venn som er forhandler umiddelbart.

Jesper september 26, 2010 kl. 19:34

Tack för era kommentarer! :-) Jag har själv aldrig druckit kaffe från en ZinZino utan det har Louise tagit hand om. Oavsett är det bra att ni delar med er av både ris och ros här hos oss.

Thomas oktober 3, 2010 kl. 18:53

Kaffet skall ha en temp på ca 72 grader. Om kaffet överstiger 77 grader, avsöndras den giftiga mollekyl som gör att man mår sämre när man dricker sådant kaffe. Zinzino har rätt gradtal. Vitsen med att kaffet finns endast hos återförsäljaren är lika för alla maskinleverantörer. Det är hittills bara Zinzino som har miljötänkta pods systemet. Kolla gärna på varuhusen.Där blir man verkligen rädd…

Ulrika oktober 3, 2010 kl. 19:21

För att kaffet ska få optimal och bästa smak ska kaffet vara 72,5 grader och den temperaturen har Zinzinos maskin exakt när den når bönan. 90 grader är alldeles för varmt då kommer det till smaker osv som man inte vill ha i kaffet.
Hade en dyr Nespresso-maskin för 4600:- som var 4 månader gammal och som byttes bums till Zinzinomaskinen för att kaffet var så otroligt mycket godare.
Det vet man ju tyvärr inte när man köper då man ytterst sällan får prova då dom inte ens ha pods till maskinen i butiken där dom säljer apparaterna ens för provsmakning… märkligt!

Ulrika oktober 3, 2010 kl. 20:51

För att få ut smakämnena optimalt så ska vattnet vara kalkfritt och ha en temp på 72,5 grader och det har Zinzino-maskinen.
Hade när jag fick Zinzino-maskinen introducerad för mej 4 månader tidigare köpt en Nespresso-maskin för 4500:- som inte hade alls lika gott kaffe och som dessutom är en miljöbov med sina aluminiumkapslar både vid tillverkning och vid sophanteringen där Zinzinos pods är komposterbara pga den är cellulosapaketerad med brännbart hölje.
Fördelen när man köper Zinzino är att man får prova många olika kaffesorter av sin kaffekonsulent. Det får man oftast inte göra när man är och tittar i butik, där finns inte ens smakprov utan man får beställa och hoppas att det går att dricka… ;-)
Nej min Nespresso är pensionär vid 4 månaders ålder :-) pga Zinzinos helt fantastiska kaffe.

Tobias december 1, 2010 kl. 23:03

Fins ingen godare kaffe och få tag på =)

Frans december 2, 2010 kl. 23:24

Ulrika & Thomas, var får ni era temperaturer från?

Kaffet ska naturligtvis inte vara drygt 70 grader varmt när du brygger i en espressomaskin. Mellan 88-95 grader är rekommenderad temperatur, men såklart kan detta variera från böna till böna så att säga. Men klart är att 72-77 grader är på tok för kallt.

vänligen referera till Janne Bolin som driver jbcoffeehouse, och är kaffekännare. http://www.jbcoffeehouse.se

http://www.jbcoffeehouse.se/products/coffee/knowledge.html#makeespresso

äger för övrigt en äldre version av Zinzinoapparaterna och tycker den gör gott kaffe.

vänligen
Frans

Thomas januari 30, 2011 kl. 20:08

Tack för all info. Väljer just mellan en Zinzino och en Nespresso.
Tror valet blir Nespresso, tycker det är viktigt att inte heller ha en stor maskin bland allt man har framme i köket.
Klart smidigare att också gå till butik och välja vad man vill än att få i lådan med fraktavgifter mm, man vet vad man får helt enkelt.

Erik mars 4, 2011 kl. 09:15

Valet är enkelt om du vill dricka det godaste kaffet av världskvalite från en poddmaskin med 16 bars tryck som värnar om miljön så ska du välja zinzino, vill du istället drika frystorkat äkligt kaffe från en liten plastig skitmaskin med aluminiumkapslar (miljörov) ska du välja nespresso

Jesper mars 7, 2011 kl. 16:40

Tack för alla era kommentarer och tankar! :-) Det är viktigt för oss här på Fikabloggen att våra inlägg blir breddade av era erfarenheter.

När det gäller valet av kapselmaskin så är det inte alls lätt…16 bar, temperatur, aluminiumkapslar, plast eller ej är inte det viktigaste. Kaffet/drycken som landar i koppen ska du kunna dricka och njuta av annars är det bortkastade pengar.

Nespresso är min favorit och den som levererat bra kaffe på ett smidigt sätt. Än så länge är det ingen annan kapselmaskin som övertygat mig. Hade jag alltid haft tid och ork så hade jag dock haft en riktigt espressomaskin både på diskbänken och på skrivbordet på jobbet…

Zanna oktober 11, 2011 kl. 23:16

Jag bara älskar kaffet från Rombouts/Malongo som Zinzino har. Vilken otrolig kvalitet! Märks att dem gjort kaffe sedan 1896!

Markus januari 1, 2012 kl. 00:06

Märks för väl att det är för många försäljare av Zinzinos maskiner här. Trist med felaktigt information gällande espressokaffe från de som skall representera ett sådant märke. Vill hänvisa till det Frans tidigare skrivit och med en enkel sökning på Google kan de flesta få tillgång till espresso-systemets krav på temperatur mm.

Ett litet tips på en annan vettig espressomaskin som använder kapslar är Lavazzas A Modo Mio. Mer kaffe i varje kapsel, 7,5gram, gentemot Nespressos 5-6gram… Kapslarna finns även de att beställa eller i ICAs butiker.
Har själv den maskinen som Electrolux tagit fram, Favola Plus, och stormtrivs med den. Dessutom har den ett ångrör på maskinen precis som på traditionella espressomaskiner.

Fick höra av en kunnig kaffekännare att anledningen till att Nespressos kapslar inte är gjorda av majsstärkelse är för att de kapslarna inte klarar av trycket under bryggningen!?!

M april 2, 2012 kl. 11:28

Vad händer med en nespresso kapsel när du gör kaffe? Jo du sticker hål på den, sipprar in hett vatten, och sipprar ut hett kaffe, vilket gör att aleminumet släpper ifrån sig lite av sin förpackning, och man får i sig aluminum,m istället för att köra ett miljövänligt kaffe som är bra för häslan, utan olika metaller…

Andreas april 11, 2012 kl. 16:16

Jag tycker Zinzino tillsammans med Rombouts/Malongo har gjort ett fantastiskt kaffe.
Jag själv som är med i företaget tycker också de finns lite nackdelar och de skulle kunna vara tydligare med hur abonemangen fungerar. Vi som marknadsför detta kaffet bör kunna förklara och säga den totala månads avgiften ink. frakt och moms (ifall de är till privat personer)
Nu förtiden dricker jag bara pod-kaffe och tycker inte längre om kok-/brygg kaffe vilket är lite synd.
Denna bloggen skapades 2010, och nu två år senare har vi utvecklats en del och har nu 20 kaffe sorter (var av en koffein fri) och 4 te sorter. Maskinerna är i stort sätt de samma.

caffefreak juli 16, 2012 kl. 16:59

Aluminium is very, very natural and good for nature. Aluminium is 100% reusable because you can cast it forever again.
Corn plastic or whatever is not good for nature, composting is same like your car working just no driving.

ewa k ekblad juni 19, 2013 kl. 15:03

Jättedålig kvalite på maskinerna har köpt en för 10000 kronor, läckte som ett vattenfall och fick en ny ersättningsvara efter en massa strul, drygt 8 månader senare rinner det vatten överallt utom genom kaffeventilerna. Vatten och el ihop, känns ju jätteläskigt. Sen är det tyvärr världens snorkigaste kundservice. Utgå från att Allt är ditt fel. De finns där absolut inte för dig. En stor Fet Varning!

Sara mars 10, 2014 kl. 20:51

Hejsan
Vill bara tillägga en sak angående Nespresso. Det går att återvinna hela kapseln under metall. Superbra. Kolla på deras hemsida om du inte tror mig. Så vi lägger kapseln till metall och ytterförpackningen i kartong. Toppen!

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: