Semla eller fastlagsbulle?

av Jesper den 20 januari 2010

När får man äta semlor? Heter det semla eller fastlagsbulle? Ska mandelmassan vara utblandad med grädden? Ska det vara vetebulle eller wienerdeg? Frågorna är många när det gäller semlan och alla har en åsikt om den!

Vi börjar från början och konstaterar att fastlagsbullen är starkt kopplad till fastlagen, avslutningen på förfastan. Fastlagssöndagen, blåmåndagen och fettisdagen är kalasdagarna inför fastan. Själva ordet ”fastlag” kommer av ordet fastelavent och betyder helt enkelt ”kvällen före fastan”.

Detta är helt klart fastlagsbullarnas tid, även om vi spridit ut dem över hela året i vår tradition. Fastlagen är ”karnevalstiden”, alltså den tid då man genom rejält festande tog adjö av vardagen och gick in i fastans måttfullhet med mat och dryck. Ordet karneval kommer av latinets carne vale som betyder ”farväl kött”. Fastlagen är alltså fastans raka motsats.

Namnet ”vita tisdagen” på fettisdagen kommer bland annat av färgen på maten, eftersom detta var den sista dag då man fick äta ägg eller mjölk. Därför frossade man på vitt bröd och mjölk – föregångare till våra fastlagsbullar. Skall man vara riktigt noggrann så är fettisdagen alltså den enda dagen på året där fastlagsbullarna verkligen hör hemma. Fettisdagen är alltså inte den dagen då man börjar äta fastlagsbullar, som man ibland hör. Möjligen är det dagen då man slutar äta dem.

Andra namn på fastlagsbullen är ”semla”, vilket kommer av latinets simila, vetemjöl. Ett annat namn man ofta hör är ”hetvägg”, vilket kommer av lågtyskans heetweggen, en varm vetebulle. I min släkt så innebär hetvägg att man äter en semla med varm mjölk.

Personligen så är jag extremt förtjust i fastlagsbullar och tycker inte det är något fel alls med att börja sälja dem runt första advent. En godsak i den kalibern måste man ju bara få njuta av länge och ofta! Vad tycker du?

Källa: Boken ”Tradition och liv” av Martin Modéus

{ 6 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Mrs. S januari 20, 2010 kl. 14:06

Det heter semla i min värld och det är absolut inte ok att börja äta dom för tidigt! Däremot så gäller det att hinna få i sig en himla massa under den tiden de får säljas ;-)

Mattias februari 12, 2010 kl. 17:48

Att ”semla” har slagit ut ord som fastlagsbulle eller fettisdagsbulle hänger troligtvis samman med att fler och fler får sin semlor från bagerier eller andra mataffärer. Genom att kalla dem semla kan man sälja dem under betydligt längre tid än just bara kring fastlagen.

http://hogtider.wordpress.com/2009/02/16/varfor-heter-det-semla/

Ida februari 22, 2011 kl. 09:21

I den finlandssvenska kulturen heter semla fastlagsbulle, och istället för mandelsmassa har man sylt. En otroligt god variant om man inte gillar mandelmassa! En kul grej är om man går in på ett fik i Finland och beställer semla får du en fralla med ost och skinka:P

Louise februari 22, 2011 kl. 12:43

Oj, det låter ju som en perfekt variant för mig som alltid kladdar med fastlagsbullarna för att gräva bort mandelmassan!

Jesper februari 23, 2011 kl. 17:05

Såg en annan variant i Västerås igår… Vanlijsemla. Istället för mandelmassa så var det vaniljkräm.

Joppe februari 6, 2012 kl. 18:03

Vad man kallar bullen har nog mest regionala förklaringar. I och med att dialekterna får mindre plats och ”riks-svenskan” breder ut sig kommer nog alla säga semla om några år. På radio & TV, i Aftonbladet eller reklamradion, på ICA’s eller Konsum’s paket eller reklam, TT eller kändisar, alla anpassar sig mot ”riks-svenskan”.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: