Testresultat:Krups kaffekvarn

av Louise den 26 juni 2010

För ett tag sedan skaffade vi en kaffekvarn, en Krups Grind expert GVX2. Jag skrev om inköpet i inlägget ”Äntligen!” som du kan läsa här.  Nu har vi haft kvarnen i snart två månader och det är dags att ge ett utlåtande.

Jag har malt kaffe till aeropress och till brygg. Till bägge dessa förfaringssätt fungerar kvarnen utmärkt. Malningsgraden är lätt att reglera och det finns grovlekar som passar. Om kvarnen maler tillräckligt fint för espresso vet jag således inte.

Det andra reglaget är för antalet koppar och det har jag helt slutat använda. Om man ska ha användning för det måste man ju fylla på bönbehållaren helt och sedan förvara kaffet i kvarnen. Jag har testat mig fram till att med vanligt kaffemått mäta upp lagom mycket kaffe, ställa koppreglaget på max och sedan stanna kvarnen när det uppmätta kaffet malts klart. Lagom dosering är knappt 7 strukna mått till 6 koppar vatten i min Moccamaster. På så vis kan kaffet förvaras i kylen i sin påse som vanligt.

Det enda negativa jag kan komma på är att det stämmer att behållaren för malda bönor blir statisk när man malt, så en del kaffe fastnar i behållaren och en del flyger ut när man tömmer den. Lite spill blir det alltså runt omkring på bänken när man gör kaffe. För att minska slabbet så har jag kvarnen på en bricka, samt har övat upp en hyfsad teknik för tömning av malt kaffe i filterhållaren på bryggaren.

Totalt sett är jag alltså mycket nöjd med makens födelsedagspresent och kaffet blir underbart gott när det är nymalt. Vi har helt gått över till att köpa hela bönor – både vardagskaffe och finkaffe. Det går så fort och lätt att mala att det inte finns någon anledning att inte göra det.

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

Monica december 11, 2011 kl. 20:40

Tack för tipsen! Jag ska beställa den här som julklapp nu. Bönorna är redan inköpta.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: