Jakten på Ystads bästa semla

av Jesper den 29 januari 2010

Just nu pågår en intensiv jakt på Ystads bästa semla. Jag provar mig fram för fullt, men har inte lyckats ta mig igenom alla sorter som erbjuds i stan ännu. Jag redovisar dock redan nu vad jag tycker om de som är testade.

De caféer som hittills är testade är Maria Caféet, Café Diana, Möllers på Regementsgatan och Hartmans Café. Priset för en semla är 20-25 kr och på några ställen erbjuds även wienersemla, men vi håller oss till den klassiska vetebullen.

Jag kan konstatera att vetebullen är väldigt lik i semlorna från alla ställen förutom Hartmans. De flesta satsar på en väldigt ljus bulle med ganska lite smak och den är ofta luftig. Hartmans bulle är den som sticker ut ur mängden och är saftigare och mer smakrik än konkurrenternas.

Mandelmassan ligger i en kletig hög under grädden på alla de testade semlorna. Alla lyckas få mandelmassan att vara en del av skapelsen och inte det som sticker ut smakmässigt. Café Diana drog dock ett kortare strå i denna delen då jag tyckte att deras mandelmassa tenderade att ta över smakmässigt.

Grädden var lagom avvägd mängdmässigt på alla testobjekten och generellt så hade man sparat på sockret i grädden. Hartmans har dock lyckats perfekt med sötningshalten på grädden och det innebär att de har en aning sötare grädde än sina konkurrenter. Detta tilltalar mig personligen.

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att alla de testade caféerna erbjuder semlor som är riktigt goda och jag tror inte att du kommer bli besviken oavsett ditt caféval. Min personliga favorit hittar du dock på Hartmans Café eftersom de lyckats tilltala mina smaklökar. Man ska dock tänka på att smaken är som baken och det är tur det. Skriv gärna om dina egna upplevelser av goda semlor runt om i vårt avlånga land!

Läs mer:

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: