Test: Tassimo

av Jesper den 23 oktober 2010

Nu har jag under en vecka testat Tassimo som är en kapselmaskin från Bosch och som använder kapslar från Gevalia. Jag konstaterade snabbt att vi användare är väldigt olika och prioriterar olika funktioner och egenskaper hos maskinen, men här kommer lite fakta och mina tankar kring Tassimo.

Maskinen

Tassimo är inte den smidigaste maskinen på marknaden och tar upp sin beskärda del av köket (eller var man nu vill ställa den). Vattenbehållaren är väl tilltagen så du behöver inte fylla på vatten stup i kvarten. Det verkar som om tillverkaren har satsat lite extra på att göra maskinen lite tystare än konkurrenterna vilket jag tycker lyckats. Jämfört med Martello och Nespresso så är Tassimo tystare, men det ska dock poängteras att den fortfarande låter en del. Tassimo har ett yttre hölje i plast och finns i flera olika färger. Plasten gör att maskinen inte känns lika gedigen som t.ex. Nespresso CitiZ, men å andra sidan är Tassimo en lättviktare. Tassimo kostar 1699 kr.

T-Discs

Alla drycker kommer från så kallade T-discs som är fyllda med choklad, kaffe, mjölk etc. Kapseln är gjord i plast och allt från omslagsförpackningen till kapseln är återvinningsbart vilket jag gillar starkt. Den fyndiga TASSIMO-kapseln (T DISC) är utformad för att enbart fungera tillsammans med TASSIMO-maskinen. Varje T DISC innehåller en exakt mängd malet kaffe, te, varm choklad eller mjölkkoncentrat och är försluten för att bevara den värdefulla smaken. När du sätter i en T DISC läser maskinen av streckkoden som står tryckt på etiketten. Den anpassar den exakta mängden vatten som behövs, bryggtiden och temperaturen för att laga till en perfekt dryck. All bryggning sker inuti T DISCS ”minibryggkammare” med hjälp av ett unikt omvänt flöde. Din dryck rinner ut direkt från T DISC in i koppen, så du kan laga till olika drycker efter varandra.

Användning

Tassimo är enkel att använda och kräver väldigt lite underhåll. Fyll på vatten i den väl tilltagna behållaren och sedan är det bara att köra! Med Tassimo kan du göra både vanligt bryggkaffe, espresso, cappuccino, latte, varm choklad och te. Den här mångsidigheten är imponerande och något som kommer mer och mer hos konkurrenterna också.Varje kapsel har en streckkod som maskinen läser av och anpassar sedan mängden vatten som ska användas. Smidigt och smart! Om du inte är nöjd med automatiken så kan du själv styra bryggprocessen och därmed få en starkare kaffe eller svagare om du hellre föredrar det. Ska du t.ex. göra choklad, latte eller cappuccino så använder man två kapslar. Först gör man kaffet och sedan mjölken, vilket innebär ett byte av kapsel.

Rainforest Alliance och återvinning

Jag nämnde ovan att kapslarna och förpackningarna är återvinningsbara och det görs i samarbete med www.terracycle.se. Använder man sig av det systemet så hamnar inte t-discs på soptippen eller förbränns utan kan omvandlas till andra produkter. För varje kapsel som skickas in så skänker Tassimo 10 öre till Rain Forest Alliance. 60% av alla kaffesorter är dessutom redan certifierade enligt Rain Forest Alliance. Du kan läsa mer om återvinningen på www.tassimo.se.

Smakerna

Jag har under veckan testat de olika sorterna kaffe och choklad från Gevalia. Som med alla maskiner och nya kaffesorter så tar det ett tag att hitta sin egen favorit och styrka. Generellt så är jag personligen inte jätteimponerad av de olika kaffesorterna och utbudet av just kaffe är i mitt tycke något begränsat. Det som Tassimo har är ett stort och varierat utbud av varma drycker vilket t.ex. Nespresso inte har. Nespresso satsar ju helt och hållet på kaffe.

Avslutande funderingar

Jag får säga att Tassimo onekligen har några starka sidor, men det finns luckor i försvaret. Det här är en given maskin för dig som vill kunna göra kaffe, te, choklad eller latte snabbt och enkelt. Du kommer troligen inte bli besviken på resultatet och du har ett system som både är miljövänligt och praktiskt. Är det enbart kaffe du är ute efter så finns det bättre alternativ på marknaden. Jag återkommer till det lite då och då, men det är till sist dina egna behov som styr och vi prioriterar olika egenskaper.

Har du en Tassimo? Har du testat någon av dryckerna? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i en kommentar!

Läs mer om Tassimo:

{ 26 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Ulf Magnusson oktober 27, 2010 kl. 13:55

Hej,

Bra test. På smartson.se finns också ett test av Tassimo. Kan även tipsa om smartsontestpilot.se/bosch-tassimo där 10 av våra testpiloter påbörjat ett månadslångt test av maskinen.

Markus oktober 30, 2010 kl. 23:00

Varför är det så pinsamt dåligt mjölkskum (lödder) på reklambilderna egentligen?

Patricia november 6, 2010 kl. 00:13

Tack för testet, gav mig lite mer att gå på då jag funderar att köpa en sån i julklapp åt killen.

Jesper november 6, 2010 kl. 00:30

Tack för era kommentarer! :-)
Jag säger dito Ulf. Kul med testpiloter.
Härligt att artikeln var till lite hjälp Patricia.
När det gäller skummet så är det helt enkelt så att det inte blir bra. Maskinen klarar inte att skumma på samma sätt som man gör med ånga.

Therese november 11, 2010 kl. 17:16

Det är verkligen toppen att gå in här och läsa om era tester på olika produkter. Alltid lika trevlig läsning!

För min del blir det en Nespresso, gott kaffe och känns väldigt exklusivt. Den står på min önskelista just nu.
Perfekt att ha om man inte orkar mala bönor på morgonen till Moccamastern. Ett plus med Nespresso är att det finns så många olika smaker att välja på också. De andra apparaterna har ett mycket mindre utbud.

Tack för en bra blogg!

Pidda Pro november 11, 2010 kl. 17:36

Vill bara inflika att det är fel (i min mening) att jämföra denna maskin med Nespresso. Nestles system för kaffe/choklad/varma drycker heter Dolce Gusto och har funnits sedan 2007 – http://www.dolce-gusto.se

Jag har själv inte testat Tassimo än, men jag känner mig något tveksam till hur bra espresso/cappuccino den kan prestera med bara 3 bar pumptryck?

Dolce Gusto maskiner har 15 bar tryck, och Nespresso maskiner har 19 bar tryck.

Peo november 22, 2010 kl. 23:54

Hej!

Eftersom jag dels inte gillar Nestlé och dessutom inte gillar aluminiumförpackningarna för Nespresso känns ju alla andra varianter som bättre val. Samtidigt vill jag ha bra kaffe. Lattessimon känns som precis vad jag vill ha, men med möjlighet att köpa Rainforrest Alliance-märkt kaffe i poddar som går att återvinna. Vad skall jag hitta på?

KingsCrown november 28, 2010 kl. 20:05

Jag stod i valet och kvalet mellan den här och Nespresso Cities&Milk. Det blev Nespresson, för det som VERKLIGEN stör mig med Tassimon, är att även mjölken är i kapslar och består av koncentrat. Enligt mig, ska mjölk komma från en ko, inte från koncentrat. Allvarligt talat, hur kan mjölken hålla sig färsk i en evighet i rumstemperatur? Det måste vara miljarder konserveringsmedel i den. Plus att den tydligen är sötad med socker också… Jag är starkt emot de där små ”trekanterna” med mjölk som man får vid kaffemaskiner på jobbet och på vissa restauranger, just eftersom de har så mycket konserveringsmedel i sig. Det här känns som nåt liknande.

Jörgen november 28, 2010 kl. 20:40

Se Sveriges största test av kapselkaffe maskiner. http://www.riktigtkaffe.se

Jens december 14, 2010 kl. 12:03

Tack för infon
blir till att köpa en sån till tjejen i julklapp

carro december 25, 2010 kl. 23:35

Jag och sambon fick en sådan i julklapp- gott tycker jag.

Ida januari 2, 2011 kl. 13:16

Köpte en tassimo på media markts mellandagsrea och hitills är jag riktigt nöjd. Det enda jag har funderat över är återvinningen av kapslarna (har kanske inte läst instruktionsboken tillräcklig väl?) men det verkar ju alldeles strålande! Att mjölken till latten är sötad känns ganska väl, så i fortsättningen blir det svart kaffe med vanlig mjölk i för mig. Kanske kommer något osötat alternativ snart? :)

Samuel januari 7, 2011 kl. 15:26

Håller med helt och hållet att vill man bara ha kaffe eller espresso, köp en nespresso eller liknande. Men vill man som jag variera med olika varma drycker så är den utmärkt :) har haft min T40 i en månad ungefär och den funkar super och är lätt att rengöra. Sen ett stort plus är att man bara kan knalla ner på sin lokala ICA eller COOP handlare och köpa sina kapslar. Än så länge finns bara gevalias mellan/mörk rost, Marabou choklad dryck och gevalias cappuchino och latte macciato. Men det kommer finnas mer i butikerna framöver t.ex te sorter från twinings kommer släppas under våren i butikerna. Och vill man ha fler sorter än vad som finns på deras hemsida så finns det gott om utlänska sidor med snabb leverans och billig frakt så man kan få starbucks kaffe eller vad man vill :) de är du som sätter gränserna :)

KarinPoldrugovac januari 8, 2011 kl. 12:23

Håller verkligen med finns inget godare kaffe.
Vi är helnöjda.
Karin&Franjo
Landskrona

Julia februari 20, 2011 kl. 19:41

Hej!
Jag fick en Tassimo av min pojkvän i julklapp och jag måste säga att den har gjort vardagsdrickandet till ett riktigt nöje! Vi har köpt och testat de flesta av kaffesorterna från hemsidan, där min favorit i dagsläget är arabicabönan från Colombia! Vad jag tycker är störande med maskinens tillbehör är helt klart mjölken till Macchiato och cappucino – känns INTE som riktig mjölk och dessutom är det inget vidare att det bara finns en sötad variant. Dessutom är arabicaböne-sortimentet (alltså ej espresso) i samma storlek som en vanlig espresso, vilket gör att man måste använda två kapslar till en normalstor kopp. Dock får man en normalstor kaffekopp med Gevalias vanliga mellanrost/mörkrost.
Jag är glad att kapslarna går att återvinna, annars hade jag inte velat ha en sån här maskin. Mitt kaffeintresse har ökat så när denna ger upp kommer jag byta upp mig till en riktig espressomaskin!

Mats februari 24, 2011 kl. 23:15

Intressant läsning, bra test.
Det blir nog ett köp verkar det som :)

Marianne april 4, 2011 kl. 16:01

hej!
jag har köpt en Tassimo,jag och barnen är nöjd men inte sambon han tycker inte om kaffen.det jag stör mig är ljudet.

Coffe Delicious juni 25, 2011 kl. 19:08

Hej!
Biilig tassimo coffe and dolce gusto on http://www.kaffeediscount-online.com

Marica juli 1, 2011 kl. 21:02

Hej!
Jag är en nybliven ägare till en Tassimo och jag är helt såld på den! Min man och jag har testat cappucino och latte och de blev väldigt goda och lyckade!
Jag tycker inte att den låter något nämnvärt. Vi har haft en espressoapparat som precis blivit omplacerad, den förde mycket oväsen!

Inkan o Ligan juli 2, 2011 kl. 20:13

Blir riktigt irriterad över att det är socker i.
har mailat tassimos så kallade kundtjänst.
Dom svarar inte och det går inte att någonstans se nån innehållsförteckning.
Nä, kommer nog skicka tillbaka min maskin.
arg

Frida september 19, 2011 kl. 12:40

Jag gillar Tassimon vi skaffat, fanns ju en hel del sorter att köpa på deras hemsida så vi har gjort en stor beställning av kaffe,Choklad, Caffe latte mm.

Tack för en bra recension av maskinen!

Josefin september 19, 2011 kl. 22:19

Hej!
Kul test då jag nu funderar på vilken man ska ha… ni säger endel att man inte ska välja en nesspresso om man vill ha mer än kafee…går det inte göra det på en sån? hört att endel gillar nesspresson då man har mjölkskummare brevid. Gör detta så stor skillnad?
Tack:-)

Jesper oktober 2, 2011 kl. 19:46

Tack för alla era kommentarer! :-)

Min personliga tanke är att Nespresso är bra om man gillar kaffe som t.ex. espresso, lungo etc. Med mjölkskummaren eller deras mer avancerade variant som värmer och skummar rakt ner i koppen så utökar man valmöjligheterna till Latte, cappucino, macchiato etc. Nespresso är bäst på kaffe helt enkelt.

Vill man ha andra drycker som te och choklad så finns det inte på Nespresso helt enkelt och då får man välja en annan maskin.

Magnus januari 14, 2012 kl. 09:24

Bra Test!

Jag har en T42:a och är nöjd med den.

Men kapslar kostar onekligen en del.
Kan rekommendera denna webbutiken med bra priser och fri frakt :
http://www.kapselkanonen.se

Mvh
//Magnus

Ullrika maj 3, 2012 kl. 23:13

Vilket jättebra och seriöst test du gjort! Jag har plöjt igenom kommentarerna också och de håller också hög klass :) kul!

En undring jag har – om det är okej att jag frågar dig – är alla drycker förutom vanliga kaffet extrasötat, ex te? Att chokladen är det förstår jag ju, men det vore ju lyxigt att kunna bjuda icke kaffedrickande vännerna på en kopp te sådär på studs istället för att behöva krångla fram kastrull å sådär :)

Det enda som verkligen håller mig ifrån att köpa maskinen är att det inte finns några KRAV- eller REKO-märkta kaffealternativ. Rainforest Alliance i all ära, men… det är liksom ingen ”riktig” miljömärkning. Tyvärr. De har alldeles för låga krav och känns inte ens särskilt seriösa (icke KRAVmärkta bananer kan t ex ändå få en Rainforest Alliance-märkning). Sorry att det blev en smula off topic nu, men jag tycker det är viktigt att alla aspekter kommer fram kring en produkt :) Och jag hoppas att det kanske kommer EKO eller/och REKO-kapslar snart?

Glada hälsningar!
//Ullrika

Anna september 12, 2012 kl. 19:10

Jag undrar vad kaffepulvret tar vägen, blir det någon kaffesump eller hamnar allt i drycken?

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: