Våffeldagen

av Louise den 25 mars 2010

Idag den 25 mars är det våffeldagen. Dagen hänger samman med Jungfru Marie Bebådelsedag, som också infaller idag. Dagen firas till minne av att Maria fick veta att hon skulle föda Jesusbarnet. Namnet våffeldagen är en sammandragning av vår fru-dagen. Dagens placering i almanackan hör samman med vårdagjämningen, och är en äldre tradition än julen. Däremot firar vi jul 9 månader efter Jungfru Marie Bebådelsedag, den tid en normal graviditet varar. Att vi äter våfflor denna dag beror troligen också på dels att hönsen värper bra på våren så att tillgången på ägg är god, dels att förr så åt man inte ägg under fastan men festdagen Jungfru Marie bebådelsedag bryter fastan och ägg är tillåtet att äta.

Så var det med det. Själv älskar jag våfflor och firar gärna våffeldagen. Dock gillar jag frasiga våfflor, så jag brukar göra våfflor utan ägg. Äggvåfflor blir oftast lite mjukare.

Här är ett bra recept:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
1 tsk socker
1 krm salt
1 dl flytande margarin eller smält smör

Blanda ihop alla ingredienserna och grädda smeten i våffeljärn. Servera med grädde och sylt! Mums…

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: