Recept: Drömmar

av Louise den 27 mars 2010

Jag gillar egentligen inte att baka småkakor eftersom jag helt enkelt tycker det är långtråkigt. För nån vecka sedan kom jag dock in i ett stim och bakade fyra sorter på en dag. Småkakor är ibland lite underskattade och kanske beror det på att storpacken med fabriksbakade bondkakor man oftast blir serverad gett småkakan dåligt rykte. Alternativt brukar man kunna köpa gigantiska cookies på diverse coffee house. Då blir jag avskräckt och mätt av blotta åsynen och tanken på att knapra i mig en hel sådan.

Hembakade småkakor är långt ifrån både fabriksbak och jätteportioner.  De kan vara riktigt utsökta delikatesser och jag tror att en poäng är att de är just SMÅkakor. Jag vill härmed plädera för småkakans renässans och come back som finkaka. Som en start delar jag med mig av ett recept på sköra vaniljdrömmar som är så möra att de nästan smälter bara man tittar på dem…

Drömmar
ca 50 st

Ingredienser:
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja, t.ex. rapsolja
1 tsk hjortronsalt
ca 4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
Tillsätt oljan, lite i taget.
Blanda hjortronsaltet med lite av mjölet och blanda ner det.
Arbeta in resten av mjölet.
Rulla degen i två längder. Skär i bitar och forma dem till bollar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till bollarna en aning.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Drömmar ska gräddas i låg temperatur och nästan torkas klara. Därför är ugnstemperaturen bara 150 grader och gräddningstiden ganska lång.

Obs! Hjortronsalt är ett jäsmedel som framställs på kemisk väg. När det blir varmt utsöndras en skarp lukt av ammoniak. När man öppnar ugnen för att ta ut kakorna luktar det därför ganska illa, men det betyder inte att det är fel på kakorna utan att de har jäst som de skulle. Lukten försvinner och kakorna smakar bara gott.

{ 5 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

lillie mars 29, 2010 kl. 16:57

”Hjortronsalt”? Menar du hjorhornssalt? Eller är hjortronsalt något annat?

Louise mars 29, 2010 kl. 21:39

Hahaha, jag har i hela mitt (i och för sig inte överdrivet långa, men dock) liv läst ”hjortronsalt” i både recept och på kryddpåsarna. Visst menar jag ”HJORTHORNSSALT” och inget annat. Tack för den mycket upplysande kommentaren! :-)

Hälsningar Louise, som verkligen lärde sig något nytt idag.

lillie mars 30, 2010 kl. 08:31

vassego *fniss. Jag trodde att det var något nytt påfund som jag inte kunde hitta i webbutikshyllan, så jag var tvungen att fråga.

Eva februari 16, 2011 kl. 04:43

Men gud jag har också läst Hjortonsalt i hela mitt liv fram till just denna stund! Har mycket goda kunskaper i språket men detta lilla ord har trickat oss bägge! Kakan blir nog god ändå;)

Louise februari 16, 2011 kl. 16:29

O, så skönt att vi är flera med grus i ögonen! :-)

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: