Mamma Berits risgrynsgröt

av Jesper den 30 december 2009

Gröt är gott! Jag tillhör den delen av mänskligheten som tycker om de flesta sorters gröt, men måste ändå utse risgrynsgröten till herre på täppan. Så här dagarna efter jul så har nog många ätit risgrynsgröt eller ris à la malta eller något liknande. När det gäller recept så finns det många olika varianter på alla rätter och vi hittar våra favoriter eller kanske rent av ärver dem från släktingar. Hemma hos oss är det ”Mamma Berits risgrynsgröt” som gäller.

Du behöver:

  • 2,5 dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 9-10 dl mjölk
  • Kanelstång
  • Salt
  • Ev. socker

Gör så här:

  1. Skölj riset några gånger
  2. Lägg riset i en kastrull och häll på 5 dl vatten och lite salt.
  3. Låt riset koka torrt.
  4. Häll i 9-10 dl mjölk och lägg i kanelstången.
  5. Låt det koka upp under omrörning.
  6. Lägg på locket och sänk värmen till 1:an.
  7. Låt gröten stå och bli klar på ca 60 minuter.

Man kan sockra gröten efter behag eller låta var och en ta socker vid servering. Naturligtvis serveras gröten med mängder av kanel! Vissa individer envisas dessutom med att ha mjölk till gröten, men där går min gräns… ;-) Hoppas det smakar!

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: