Fettisdagen

av Jesper den 16 februari 2010

Idag är det ”Fettisdagen” och sista chansen att är semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. (Kärt barn har många namn) För den riktigt seriöse så bjuder vi idag på ett recept så man kan göra äkta hemgjorda semlor. Orkar du inte med att baka så bege dig till konditoriet eller caféet på stan och köp en!

Semla

Ingredienser:
Jäst (färsk) 25,0 gram
Smör 50,0 gram
Mjölk 1,5 dl
Strösocker 0,5 dl
Salt 1,0 krm
Vetemjöl 0,5 liter
Ägg 1,0 styck
Florsocker till garnering
Kardemumma (grovmald) 1,0 tsk

Fyllning:
Mandelmassa 175,0 gram
Mjölk
Vispgrädde 1,5 dl

Tillagning:
1. Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
2. Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).
3. Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
4. Sätt under tiden ugnen på 225°C. Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
5. Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: