Tillbaka på kaffebanan igen!

av Louise den 22 oktober 2009

El_Salvador_HALFEfter ett par besvikelser på kaffefronten vill jag bara berätta att idag är mina smaklökar glada igen. Jag gick nämligen förbi Te- och kaffehuset Java i Lund igår och som av en händelse bara råkade jag gå in där. Ut kom jag med tre trevliga kaffen i påsen, alla tre från Johan&Nyström. Efter alla misslyckade inköp ville jag satsa på säkra kort!

Den första påsen innehöll El Salvador La Esperanza. Jag lagade det i presskanna. Kaffet smakade lent och stort på samma gång, med den långa eftersmak som jag numera förknippar med J&N. Gården där kaffet produceras har odlat kaffe sedan 1850, så det är verkligen ett kaffe med historia.

Pase_Rwanda_HALF

Det andra kaffet kommer ifrån Rwanda och heter Rwanda Gatsinga. Så här skriver J&N om det på sin hemsida: ”Emmy Gatsinga och hennes plantage representerar allt det fantastiska med Rwanda. Odlingarna ligger på 1600 meters höjd kring byn Rwabisindu i västra Rwanda, utmed den vackra sjön Kivu i Kibuyeprovinsen. Ur spillrorna från en personlig och nationell tragedi har denna djupt troende kvinna skapat ett kaffe i världsklass. Och hon är en av de mest hängivna ekologiska odlarna vi mött. Farmen med 35 småbönder driver hon omsorgsfullt utan varken kemikalier eller konstgödsel, bara några kor som vandrar omkring och gödslar kaffeträden på ett väldigt naturligt sätt. Hennes åttiotusen kaffeträd är alla av underarten Bourbon som är känd för att ge lite extra sötma.”  Jag tycker att detta är det kraftigaste av de J&N-kaffen jag provat. Historien om Emmy ger kaffet en mersmak som är svår att konkurrera med. Det kan tyckas snobbigt, men jag tycker att om jag betalar relativt ganska mycket för mitt kaffe så ställer jag också krav på både producent och försäljare. Jag vill att försäljaren ska kunna berätta varifrån kaffet kommer, under vilka förhållanden det är producerat, vad som är typiskt för det, om det är ekologiskt och/eller rättvisemärkt, om det finns annan information som kan vara relevant o.s.v. Att vara en medveten konsument är viktigt och dessutom blir det roligare att handla om man har större kunskap om i detta fallet kaffe. Tyvärr har det visat sig att det inte alltid är så att försäljare besitter specialkunskaper för att de jobbar i en specialaffär…

Det tredje kaffet var en favorit i repris – Etiopien Harrar Longberry. Det kan ni läsa mer om i det här inlägget.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: