Skivor till kaffet

av Louise den 31 juli 2009

j0409570Jag är en person som gärna omger mig med musik. Skivsamlingen och Spotify är flitigt använda och det är nästan alltid musik i vårt hus. Jag har därför satt samman min högst personliga 10-i-topp-lista över skivor som passar att avnjuta till kaffet. Listan är helt ovetenskapligt sammansatt och grundar sig enbart på tycke och smak, i detta fallet min smak. Det hindrar mig dock inte från att komma med några generella iakttagelser.

Överallt i vår vardag flödar musiken runt om oss – i affärer, i telefonköer, på café och på gymmet. Sällan är det tyst. Butiker hyr in musikkonsulter för att öka köplusten och attrahera de rätta målgrupperna och det är vetenskapligt analyserat vilken inverkan detta har på butikens försäljning. Musik i telefonkö kan jag bli riktigt irriterad på men oftast lägger jag inte ens märke till den ljudmatta som omger mig på stan.

Hemma däremot är musiken ovärderlig som stämningsskapare. Väl vald musik kan göra fikstunden till en behaglig stund för avkoppling, precis som en illa vald skiva kan göra att man hinkar i sig kaffet fortast möjligt i ren panik. Kanske kan du upptäcka någon ny skiva i min lista som hjälper dig på vägen mot en skön fikastund i din favoritfåtölj?

j0398879

Louises 10 bästa fikaplattor:

  • En solig morgon: Rigmor Gustafsson – Close to you. Gör att man vaknar på rätt sida och trallar gamla Bacharach-godingar i ny tappning till morgonkaffet.
  • Till förmiddagskaffet: Björn Skifs – Decennier Sånger från en annan tid.  Elvakaffet är serverat i mormors gamla blommiga, numera halvspruckna, kaffekoppar!
  • Till den förtroliga fikan: Norah Jones – Come away with me. Soft piano och en len röst gör att hjärtat öppnar sig för innerliga samtal…
  • Under förfestfikan: Quincy Jones – Big band Bossa Nova. Stora koppar kaffe och fullt ös! Y arriba!
  • Vid kvällskaffet: Nina Simone – The very best of Nina Simone. Lagom soft med skönt groove att slå sig ner i favoritfåtöljen med och avnjuta dagens sista kopp.
  • Till en café au lait: Ultra-Lounge – A bachelor in Paris. Dröm dig bort till ett franskt café där kaffet och diskussionen aldrig sinar och du nyss satt tänderna i en nybakad pain au chocolat…
  • Aldrig fel: Diana Krall – Love scenes. Tillbakalutat och som gjort för en påtår.
  • Till dåligt humör: Sofia Karlsson – Svarta ballader. Svenskt vemod med ett stänk av ljusning när det är som bäst, passande till tröstfikande av stora mått.
  • I en flygande fläng: Ray Gelato – Giants of jive. När man bara hinner med en kort espresso på stående fot.
  • I allvarsstunder: J.S. Bach – altkantater med Andreas Scholl. Bäddar för en långvarig fika med djupa samtal om livet i allmänhet och synnerhet.

Lämna en kommentar

{ 3 trackbacks }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: