Något litet till kaffet?

av Louise den 06 augusti 2009

j0432786

Historien bakom att äta något till kaffet tar sin början under första halvan av 1800-talet. Då etablerade sig s.k. schweizerier som serverade bakverk med drycker som kaffe, öl, sprit och vin. För att möta den ökade konkurrensen började sockerbagarna att servera kaffe, te och choklad till kakorna. Så föddes de första konditorierna. Samtidigt med detta började man baka hemma alltmer, eftersom den stora bakugnen ersattes av vedeldade mindre spisar. Den stora bakugnen hade man endast värmt upp ett par gånger om året, men vedugnen var ju varm så fort man eldade i huset vilket förenklade möjligheterna att baka.

Personligen tycker jag att något av det bästa man kan ta till kaffet är en riktigt god bit choklad. Det lär finnas mer än 500 olika smakämnen i choklad. Hur mörk chokladen ska vara är naturligtvis en smaksak, men runt 65-70% kakaohalt tycker jag är lagom. Det finns en uppsjö av chokladmärken och det kan vara svårt att välja när man står i butiken. Om man ska äta choklad för att njuta av den är det värt att lägga några extra kronor på en god sort. Ta hellre färre antal och satsa på kvalitet! Snobberi? Må så vara, men jag tycker det är stor skillnad på sorterna och äter hellre en riktigt god chokladbit än en hel kaka mjölkchoklad från snabbköpet.

SNC13968

Mina fem favoritchokladmärken:

  1. Pierre Marcolini – choklad i världsklass från Belgiens främsta chocolatier. Tyvärr svår att få tag i Sverige, men ibland har man tur. Eller känner nån som ska till Belgien… Pralinerna är rena konstverk. Ta en titt på deras hemsida och låt dig frestas!
  2. Godiva – en god tvåa. Också den är från Belgien, men finns i många choklad- och godisaffärer i Sverige.
  3. Michel Cluizel – en fransos som gör bra ren choklad. Säljer minirutor i sin serie med bönor från olika länder som man kan göra en egen miniursprungsprovning med och se om man smakar någon skillnad.
  4. Valrhona - kanske den mest kända finchokladen. Rekommenderas ofta av kockar i recept och kokböcker.
  5. Peter Beier – en dansk uppstickare med egen butik i Malmö. Snäppet billigare än de andra i listan. Vintertid kan man värma sig med en kopp varm choklad medan man väljer vilka praliner som ska få följa med en hem.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: