Mer plommon?

av Louise den 16 september 2009

Plommonpysslet fortsätter idag med marmelad. En hemgjord marmelad passar perfekt till frukost- eller brunchfika, eller varför inte till varma scones och en kopp te på kvällskvisten? Jag gjorde två varianter, den första passar bra till stark ost och den andra funkar mer som vanlig ”på macka”-marmelad. Ett litet tekniskt missöde har gjort att alla fina bilder från tillverkningprocessen är borta så ni får hålla till godo med bilder på resultaten.

Med syltsocker går det snabbt och lätt att göra marmelad. Bara att koka och sleva upp i burk. Jag provade att göra den ena sorten med vanligt syltsocker och den andra med 1+3-varianten, vilken gör att sockermängden i det färdiga resultatet blir mindre. Bägge sorterna stelnade fint och smakar gott. En liten skvätt sprit i marmeladen ger extra sting, men är inte nödvändig.

SNC14174Plommon- och fikonmarmelad
Ingredienser:
6 st färska fikon
ca 800 g urkärnade plommon
1 pkt syltsocker
1 skvätt mörk rom, om du vill…

Gör så här:
Börja med att skölja frukten. Skär av det hårda på fikonen och skär resten i små bitar, med skalet på. Lägg fikonen på en våg. Fyll på med urkärnade plommon skurna i bitar tills du har 1 kg frukt. Lägg frukten i en gryta och blanda med syltsockret. Häll på knappt 1 dl vatten. Om du vill så häll i en skvätt rom. Koka det hela i ca 10 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar och sätt på locket. Låt svalna innan du sätter in i kylen.

SNC14175Plommon- och grapefruktmarmelad
Ingredienser:
2 st blodgrape
ca 600 g plommon
1 pkt syltsocker 1+3
1 skvätt whisky om du vill…

Gör så här:
Börja med att skölja frukten. Skär grapefrukten i bitar. Jag använde bara fruktköttet på den ena och den andra med skalet på. Kör grapefruktkött och skal i mixer. Lägg grapefruktmoset på en våg. Fyll på med urkärnade plommon skurna i bitar tills du har 1 kg frukt. Lägg frukten i en gryta och blanda med syltsockret. Häll på knappt 1 dl vatten. Om du vill så häll i en skvätt whisky. Koka det hela i ca 10 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar och sätt på locket. Låt svalna innan du sätter in i kylen.

SNC14171

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: