Mer fika ökar produktiviteten

av Jesper den 16 december 2009

I slutet av november så presenterades en studie som visar att vi blir mer effektiva och produktiva om vi samlas vid kaffeautomaten eller fikabordet. Det tycker vi på Fikabloggen låter intressant!

vattenDet är professor Alex Pentland och hans kollegor på MIT Media Laboratory i USA som har kommit fram till att anställda blir mer produktiva om de samlas ofta kring kaffeautomaten eller fikabordet, detta står att läsa på Psychology Today. Man har gett artikeln rubriken ”The Water Cooler Effect” och det syftar naturligtvis på de vattenautomater som finns runt om på företag.

Genom specialdesignad utrustning mättes personalens rörelser i rummet på ett callcenter på ett it-företag. Resultatet visade att produktiviteten var 10-15 procent högre hos de som fikade mer och pratade mer med varandra. Även i en annan studie på it-personal kom forskarna fram till att sammanhållningen i gruppen hade en central roll för de anställdas effektivitet. De anställda blev både mer effektiva och mer nöjda på jobbet. Professor Alex Pentland drar slutsatsen att kontakten med kollegorna är mycket viktig för vårt välbefinnande. Dessutom gör den ökade sammanhållningen troligen att anställda delar mer kunskap, pratar mer om attityder och arbetsvanor och ger mer stöd till varandra.

Det är sådan här forskning som vi på Fikabloggen stöder till 100%! :-) Mer fika åt folket!

Läs mer:

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: