Hur länge har vi fikat?

av Louise den 24 augusti 2009

Fikabloggen har som motto att här ska du kunna hitta allt du behöver veta om fika. Intressant i sammanhanget är då varifrån ordet fika kommer. Jag älskar språkfrågor och lyssnar gärna på när Lars-Gunnar Andersson och Anna Lena Ringarp reder ut begreppen i SR P1:s ”Språket” på tisdagar, eller förfasar mig över artiklar i ”Språktidningen” om särskrivningens utbredning i svenska språket. Detta, möjligen lite töntiga, intresse gav upphov till följande fundering:

j0403554Häromdagen kom jag att filosofera över ordet fika. Det låter i mina öron som ett ganska nytt ord. Min helt ogrundade gissning var att det kommit till på 60-talet eller senare. Ack så fel jag hade! Vid en närmare kontroll visar det sig att ordet fika, i betydelsen dricka kaffe, är belagt redan 1910. Det har bildats av en omkastning av bokstäverna i ordet kaffi, vilket i sin tur är en sidoform av ordet kaffe. Av det nya verbet fika bildades sedan andra ord och samman-sättningar, som t.ex. substantivet fik, avseende konditori eller café.

Svaret på frågan i rubriken är alltså att vi har fikat sedan 1910, även om vi har druckit kaffe mycket längre än så.  Hur gammalt ordet kaffe är i svenska språket reder vi ut en annan gång. Lämna gärna din gissning i en kommentar!

{ 5 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Sylvia Söderman Fosdahl augusti 29, 2009 kl. 12:48

Tidigare stod det alltid FIK på alla försvarets muggar. FIK kommer väl av Försvarets Indendantur Kår ??? eller något liknande. Därav fika. Eller tar jag alldeles fel?
Vänlig hälsning
Sylvia Söderman Fosdahl

Jesper augusti 29, 2009 kl. 15:12

Tack för din kommentar och kul att du hittat hit till oss på Fikabloggen! :-)

Det du refererar till är en av många teorier kring var ordet fika kommer ifrån. Vilken som är den enda sanna har jag dock inte lyckats få fram. Kanske är det någon som har ytterligare teorier att dela med sig av? Skriv gärna en kommentar!

Maud Wester augusti 29, 2009 kl. 21:10

Fika- inlägg från en Oslo-immigrant
Eftersom min far kunde prata Fikonspråket, som jag tyckte var alldeles för tidskrävande – själv var jag hellre periodare på All-språket – så har jag bara stannat kvar i gissningen att den där kaffepausen var grundad nån gång på fikonspråkets tid.
Jag hann väl aldrig lyssna färdigt på Fikakonfifekon- förklaringen…

Jesper augusti 29, 2009 kl. 21:21

Trevligt med en Oslo-immigrant! Du är välkommen till oss här på Fikabloggen!

Fikonspråket som ursprung till ordet fika är också en väletablerad teori som bland annat stöds av Fredrik Lindström. På Gevalias hemsida kan man se ett klipp där just Lindström förklarar ursprunget med utgångspunkt för Fikonspråket.
http://www.gevalia.se/ovantat
Klicka sedan på fliken ”Allt om fika”.

Själv tycker jag det bara är helt coolt att det finns ett riktigt Fikonspråk! I vilka situationer använde din far Fikonspråket?

Louise augusti 29, 2009 kl. 21:38

Den här frågan verkar behöva utredas närmare! Förklaringen i inlägget härstammar från NE:s ordbok. Jag tror bestämt att jag får skicka in en fråga till Språktidningen. Jag lovar att återkomma i ärendet om jag får svar. Tills dess ser jag fram emot fler intressanta teorier här i kommentarerna!

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: