Dagens fika 3 november – trädgårdsfika?

av Louise den 03 november 2009

SNC14311Brr, nu har höstvädret kommit på allvar här i Skåne. Den äkta skånska hösten kännetecknas av regn, blåst och en rå kyla som kryper in på bara skinnet. Helst håller man sig inomhus med en värmande kopp kaffe eller te och njuter av brasa, tända ljus och en bra skiva uppkrupen i favoritfåtöljen. I och för sig kan det vara uppfriskande promenad förutsatt att man byltat på sig rejält med kläder, men det bästa med promenaden är ändå att få komma in och värma sig med lite fika.

Några som dock får fika ute i trädgården året runt är småfåglarna. Vi har ett litet träd precis utanför köksfönstret där vi har hängt upp talgbollar och en fröautomat. Det är roligt at studera fågellivet och se om några nya arter hittat hit. Vi har flyttat sedan förra vintern, hela 300 meter, och här i vår nya trädgård har vi några gäster som vi inte såg i den gamla. Spännande att upptäcka för både barn och vuxna!

SNC14315Dagens hemmafika bjuder inte på ett recept för oss idag utan för våra flygande och kvittrande trädgårdsinnevånare. Här kommer ett enkelt tips på en god fika du kan bjuda småfåglarna på:
* Rosta en skiva formfranska, gärna en grov sort som blir lite stadigare.
* Tryck ut en fin form med ett pepparkaksmått.
* Bre jordnötssmör på mackan.
* Doppa den bredda sidan i fågelfrö, t.ex. vildfågelblandning.
* Bre jordnötssmör på andra sidan också och doppa även den i frö.
* Gör ett hål i mackan och trä igenom en bit snöre.
* Häng upp ditt fågelgodis i ett träd och njut av att se på fågellivet!

{ 2 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Camilla november 4, 2009 kl. 10:45

Detta kommer jag och Michel att testa och hänga ut till våra små fåglar som vi har här på vår gård. Vi har ett par träd en bit från vårt fönster som vi brukar hänga fågelmat i, så i år får vi testa detta. Så vackert att titta på dem.
Tack för tipset!

Louise november 4, 2009 kl. 17:55

Gör det! Enligt ornitologiska föreningen ska jordnötssmör vara smaskens för de små liven. :-)

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: