Test: Lattissima F320-CH – del 3

av Jesper den 09 september 2009

Att kaffet påverkar hur din Cappuccino eller Latte Macchiato smakar vet vi. Den stora frågan i den här delen av testet är hur mjölken påverkar slutresultatet? Är det lika bra med lättmjölk som med mellanmjölk? Är det lönt att köpa en Latte del Barista eller funkar standardmjölk lika bra? Detta ska vi nu försöka besvara.

Vi använde följande mjölksorter i vårt test:mjölk_alla

  • Standardmjölk 3%
  • Mellanmjölk 1,5%
  • Lättmjöl 0,5%
  • Latte del Barista 3,2%
  • Alpro Soya 1,8%

Mjölken kommer från Skånemejerier och från Alpro Soya. Vi utgår ifrån att det går lika bra med mjölk från Arla eller någon annan producent och vad gäller sojamjölk så finns det ju också andra tillverkare.

Med varje mjölksort gjordes en Cappuccino på en kapsel Ristretto med maskinen inställd på mycket skum. Därefter gjordes en Kaffe Latte på 2 st kapslar Ristretto med maskinen inställd på mitten läget gällande skummängd.

Generellt gjorde maskinen ett mycket bra jobb och mjölksorten påverkade inte skummets kvalité och känsla nämnvärt. Lattissima värmer och skummar mjölken först och därefter pressas en espresso ner i mjölken. Du ser då hur kaffet färgar mjölken och liksom lägger sig i skikt. Denna process var lite annorlunda beroende på mjölksort. Ju högre fetthalt mjölken hade desto mer skiktat såg det ut och kaffet blandades inte så lätt med mjölken av sig själv. Undantaget från detta var Latte del Barista där kaffet direkt blandade sig med mjölken trots en hög fetthalt.

När det gäller smaken så var alla sorterna väldigt goda. Personligen så gillar jag starkt kaffe och ju högre fetthalt mjölken har desto rundare och mildare blir kaffesmaken. Därför blev min personliga favorit Lättmjölk, men Latte Del Barista knep en värdig andraplats. Alla förstår säkert att detta handlar väldigt mycket om subjektiva smakupplevelser och därför kanske du tycker om något helt annat.

Slutsatsen är dock att Lattissima tar sig an alla mjölksorter och levererar ett mycket bra slutresultat gällande skummets kvalité. Därför handlar valet av mjölk mest om tycke och smak.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: