Plus i SVT testar kapselmaskiner

av Jesper den 07 mars 2011

Antalet maskiner som använder kapslar för att göra kaffe och andra drycker ökar. Vi har tidigare testat några av de som finns och konstaterat att det finns de som är bra och de som är mindre bra. Mitt mantra i sammanhanget är att du som köpare ska bestämma dig för vad som är viktigast… Kaffe, många olika drycker etc. Jag menar på fullt allvar att alla tekniska specifikationer kan vara roliga att snöa in på, men det är slutresultatet som ska tilltala din gom.  Eftersom det är just du som ska dricka drycken som landar i koppen så måste du också prova dig fram. Be försäljaren i butiken fixa kaffe från de olika maskinerna så du kan smaka.

Hade jag haft tid och plats så hade jag troligen satsat på en kaffekvarn samt en riktig espressomaskin både till jobbet och hemma på diskbänken. Nu har jag gjort en annan prioritering och i detta tycker jag att Nespresso ger mig en smidig maskin med bra kaffe som slutresultat. Men det är min smak och mitt val…

I programmet Plus i SVT testades ett antal kapselmaskiner, men tyvärr var inte  någon maskin från Nespresso med. Jag har inte kunnat läsa mig till varför Nespresso utelämnades. Får ni reda på varför det är så vore jag glad om ni delar med er av svaret i en kommentar.

Om jag tolkade Plus rätt så var det just den vanliga espressomaskinen som gjorde bäst kaffe enligt ”proffsen”. De tekniska testerna visade att av kapselmaskinerna borde en vara bäst, men det kaffe som kom ut fick dåligt omdöme av ”proffsen”. Återigen så kan vi inte stirra oss blinda på tekniska specifikationer.

Det vore intressant att få veta hur du resonerade när du köpte kaffemaskin. Köpte du kapselmaskin eller en riktigt espressomaskin? Varför valde du just den modell du valde? Vilka fördelar respektive nackdelar har du upplevt med din maskin? Skriv en kommentar och dela dina tankar!

Läs mer:

Läs mer om Nespresso:

 

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

Lena mars 7, 2011 kl. 23:08

Jag velade hit och dit, läste lite olika tester, pratade med folk osv.
Nespresso Citiz var en av maskinerna jag funderade på, och det blev också den till slut.
Jag var först negativ till concept store + internet, tyckte det skulle vara en fördel att kunna köpa kapslar när jag handlade mat. Men efter att ha hållit koll på hyllorna med dessa kapslar i olika butiker under ett halvår insåg jag att det oftast var tomt där, eller bara fanns svaga sorter kvar (dricker mest den starkaste). Då kändes Nespressos koncept helt plötsligt väldigt bra.
En annan nackdel var att kapslarna var gjorda av aluminium. Plastkapslar känns en smula mindre miljöovänligt. Men oavsett material så var jag beredd att tömma kapslarna på kaffe och lämna dem till återvinning.
Fick sedan nys om att det i ett flertal länder blivit godkänt att lämna in alu-kapslarna med kaffe och allt till återvinningen. Det kändes som ett plus, räknade med att det skulle bli godkänt att göra så här i Sverige också, och det blev det ju.
Priset var ju en nackdel, det blir ju ganska dyrt per kopp. Speciellt om man som jag gärna tar 2-3 kapslar till en latte. Men å andra sidan så dricker jag bara kaffe hemma på helgerna, och kanske någon enstaka kväll i veckan.
Det sista som verkligen fick vågskålen att väga över åt Nespresso var smaken på deras starkare sorter, att maskinen var lätt att sköta, att underhåll av maskinen är lätt och inte behöver göras så ofta.
Väl på plats i butiken i Stockhom så kunde jag inte annat än förvånas över vilken superservice man fick! Butiken var absolut fullproppad med folk! Jag skrämdes först över att de som jobbade där var kaffebrunt klädda från topp till tå och väldigt unga. Tänkte att det inte brukar vara bra service med så ung personal i ”uniform”. Så fel jag hade! Vilka proffs!! Trots långa köer så tog expediten sig god tid att visa maskinerna, diskutera fördelar och nackdelar, jag fick smaka en ristretto på Kazaar. Ingen stress överhuvudtaget! Och det smittade av sig på kunderna, alla var på gott humör och lugna trots köer och trängsel.
Och villkoren vad det gäller service och garantier verkar jättebra. När jag haft maskinen ett par månader så ringde en från Nespresso Club och frågade om jag var nöjd och berättade om hur jag skulle göra om maskinen skulle gå sönder osv. Jag kommer dessutom att få mail när det är dags för avkalkning, baserat på hur mycket kapslar jag köper.
Beställning på webben är enkelt och leveranserna är snabba.
Jag har haft min maskin nu i ca fem månader och är fortfarande lika nöjd.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: