Nespresso for dummies – del 6

av Jesper den 10 september 2009

10 skäl att köpa en Nespresso

  1. Gott kaffe varje gång – Hvornaer smager Nespresso best? Hvergang!
  2. Lätt att använda – du är bara en knapptryckning ifrån den perfekta espresson
  3. Lätt att rengöra – vem gillar kladdig kaffesump?
  4. Många olika kaffesorter: Kapslar med olika styrka, olika karaktär – du kommer garanterat att hitta ett kaffe som passar din smak
  5. Möjlighet att göra många olika kaffedrycker: Espresso, Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato – bara fantasin sätter gränser!
  6. Bra service och garantier från Nespresso
  7. Snygga maskiner som garanterat passar in i just ditt kök
  8. Relativt billigt: En kapsel med kaffe kostar mellan 3,09 kr och 3,69 kr – billig lyx i vardagen!
  9. Du har en produkt som är slitstark och håller många år
  10. Om inget av ovanstående övertygar så prova en kopp Fortissima Lungo!

Tidigare delar i vår serie om Nespresso:

{ 8 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Johan Ekfeldt september 10, 2009 kl. 10:59

Varför denna ständiga smygreklam för Nespresso? Är det inte bättre att ni tydligt visar att ni gör öppen reklam för Nestlé, det hade känts mer seriöst än denna Nespressolovsång i smyg.

Louise september 10, 2009 kl. 11:37

Nja, det är väl snarare så att vi båda gillar det snabba och enkla sätt att få ett gott kaffe som Nespresso erbjuder. Att det är Nestlé som står bakom är inte till dess fördel, i alla fall i mina ögon. Vi får inget betalt från någon som vi skriver om, varken Nestlé eller caféer, och alla våra omdömen är därför helt subjektiva och möjligen därför också något onyanserade. Vår ambition är inte att vara objektiva eller heltäckande på något vis, utan vi skriver om det som känns aktuellt för oss just nu.
Vi hoppas vi med tiden kommer att öva upp våra smaksinnen och vår kunskap om kaffe. Jag tror att, precis som med vin eller choklad, kunskap och mýcket provande gör att man lär sig känna smaker och komplexitet i det man har i munnen, och således också blir bättre på att känna skillnad på kvalitet och skräp. Först när det är uppnått tror jag att majoriteten kommer att välja kvalitet framför billigaste möjliga, eller kanske rent av avstå dåligt kaffe om inget alternativ finnes.
Sammanfattningsvis: Det finns många aspekter av Nespresso som är bra och det finns många som är dåliga (för mig personligen kanske främst sådana som rör frågor kring sociala förhållanden/rättvisa/fattigdom-välstånd/handelssätt).

Jesper september 11, 2009 kl. 18:52

Jag instämmer i vad min kollega Louise skriver ovan. Dessutom vill jag tillägga att att vi inte bedriver någon Nespressolovsång i smyg. Vi gör inte heller smygreklam. Det är uppenbart att vi som skriver här på Fikabloggen är sjukt imponerade av Nespresso-maskinerna och det kaffe som blir slutresultatet. Det är inget hemligt alls.

Vi har visat vårt intresse för flera företag och deras produkter och har skrivit och frågat efter pressmeddelanden och annan intressant information. Vi redovisar sådant vi tycker är intressant efterhand på bloggen. Av de företag vi kontaktat så har Nespresso varit mest aktiva och intresserade av det vi gör.

När vi senaste veckorna utfört tester på Lattissima så har vi kunnat göra det tack vare att vi fått låna en maskin från Nespresso. Den skickar vi tillbaka på måndag och vi får inget i utbyte mot det vi skriver.

Om vi i framtiden kommer få någon som sponsrar oss på Fikabloggen så kommer vi naturligtvis att redovisa det för att undanröja eventuella tveksamheter.

Till sist vill jag också passa på att säga att vi inte skriver någonting som vi inte står för. Vi är alltid ärliga mot oss själva och er som läsare. Det är för oss seriöst.

Fredrik S augusti 21, 2010 kl. 02:06

Jag håller med fikabloggen!
Vi har en Nespresso för professionellt bruk på jobbet: CS100 pro samt mjölkskummaren CS20 som står bredvid.
95% av intresset för våran gamla kaffemaskin försvann direkt (den står kvar i drift bredvid så att man kan välja), och nu så dricker nästan alla Nespresso Lungos och Espressos så att det står härliga till.
På ”jobbet” så finns det lite färre smaker att välja bland i Nespressos urval (typ 8-10 st inkl. 2 st decaffeinato), men jag har aldrig känt att det är för få. Sorterna förpackas i en sorts söta små ”flygande tefat” vilka inte alls är kompatibla med ”bägarna” som säljs till hemmabruk. Kanske har de tänkt på att folk annars lätt skulle få med sig sina pods från jobbet att använda hemma även på helgerna… ;)
Mina favoriter är Ristretton samt Espresso Forte. Dock blir det någon decaffeinato ibland när jag inte behöver mera koffein (man kan vara uppe i varv av stress eller annat) men ändå är sugen på gott kaffe.
Men totalt sett är jag supernöjd med smaken på jobbkaffet numera, man ser alltid fram emot nästa kopp jämfört med tidigare sura ”koffeinlösning” som erbjöds… en massa halvdruckna koppar som står överallt eftersom man först tänker ”mmm kaffe vore gott”, och så efter några klunkar tänker ”bluöh koppen får stå här, jag kanske tar en klunk till senare” men inte gör det. :)
Jag tar även gärna upp nackdelarna med Nespresso såklart:
- Jobbets årskostnader för kaffe har ungefär dubblerats inkl. maskinhyra, service, allting. Framförallt är det ju priset per kopp som ökat från ca 1 krona (2 kg-förpackningar med krögarmalet kaffe) till ca 3-4 kronor (Nespresso-pods). Vår arbetsplats ligger nu på ca 2.000kr per person och år (ex moms) mot tidigare 1.000. (Och då syftar jag bara på kostnaderna med Nespresson.)
- Man dricker flera koppar per dag eftersom de är mindre (ofta 2.5 eller 4 centiliters) vilket ytterligare ökar kostnaderna samt fyller diskmaskinen med en massa små koppar.
- Mjölkskummaren funkar sisådär att ha stående framme hela dagen, dvs färskheten på mjölken går snabbt ur. CS20 är byggd så att mjölken hälls i en sorts metalltermos men den håller bara emot rumsvärmen ett par timmar, därefter står den ljumna mjölken med bakterietillväxt.
Visst ja, ett stort plus till med Nespresso (eller vilken riktigt bra kaffemaskin som helst): När man får kundbesök så höjer man faktiskt värdet på mötet genom att de får dricka riktigt gott kaffe. Visst, det kanske bara påverkar någon promille, men när man diskuterar stora affärer så är det klart värt det.

Avslutningsvis ska jag önska en Nespresso-maskin för hemmabruk i 40-årspresent, jag ska till Boutiquen i morgon för första gången för att välja ut en, men jag lutar redan åt Lattissima Premium F356:an.

Ursäkta för en lång post, jag blev bara så glad av att läsa er ordentliga koll på gott kaffe så att jag kom in i skrivarstämning (klockan är 02:09 nu).
Kram till en bra blogg, från Fredrik S i Bromma.

Jesper september 3, 2010 kl. 09:56

Tack för en superbra kommentar! :-) Fördelar och nackdelar behöver absolut tas upp och vägas mot varandra. Jag har personligen ingen erfarenhet av Nespressos system för företag så din kommentar var klockren.

Pinjol december 13, 2010 kl. 16:39

Har någon provat Coffeeduck från Kjell&Co?
Det är tre stycken returkoppar för Nespresso maskiner.
Tyvärr så vet jag inte om de passar Citiz modellen. Jag har varit i kontakt med Coffeeduck tillverkaren och fick ett flummigt svar.

Nu har jag dock beställt Ne-Cap, 100 stycken engångskoppar som fylls med eget kaffe och som passar Citiz.

peter januari 9, 2011 kl. 02:34

hej blev lite nyfiken på om ne-cap fungerade bra och var beställde du dem mvh Peter

pinjol oktober 2, 2011 kl. 13:57

Jag hittade ne-cap (Citiz anpassade) på eBay.
Citiz anpassningen innebär att det följer med en påse med ”packningar”. No big deal.

Om de funkar? Ja.
Bra? Det är lite pyssel att fylla kappseln, sen klistra på locket och sätta på packningen, men de funkar. Ibland kommer det lite sump i kaffet, men det ger istället en café-känsla.

Lämna en kommentar

{ 3 trackbacks }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: