Nespresso for dummies – del 3

av Jesper den 26 juli 2009

Ordet ”espresso” kommer från italienskans ”esprimere”, som betyder ”att uttrycka”. Detta syftar på den process genom vilken hett vatten under hårt tryck tvingas genom malet kaffe. Nespresso levererar sitt kaffe i små kapslar som bevarar kvalitén på ett bra sätt och det innebär också att det är lätt att rengöra maskinen efteråt. Inte minst det sista får inte underskattas.

Nespresso-kaffet

Du kan välja mellan 9 premiumblandningar och 3 ”pure origin” i espresso-sortimentet, som ska avnjutas i liten kopp 25 ml eller 40 ml. Dessutom finns det 4 premiumblandningar i Lungo-sortimentet, som ska avnjutas i stor kopp på 110 ml. Nespresso brukar dessutom släppa specialblandningar varje år som endast säljs under en begränsad tid. På det här sättet finns det alltid en sort som passar just dig.

espresso-sortimentDe olika färgerna används för att skilja olika kaffe-sorter åt och på bilden ovan ses de olika kapslarna i espresso-sortimentet. Den svarta längst till vänster, Ristretto, är starkast med 10 på en skala från 1-10. Den bruna längst till höger, Cosi, är svagast med en 3:a. Besök Nespresso och läs mer om varje kaffe-sort. Mina personliga favoriter är Roma, Arpeggio och Ristretto vilket är de med mest styrka. Jag tycker de andra blir för vattniga och lama vilket inte alls tilltalar mig. Av mina tre favoriter så är det mest åtgång på Arpeggio.

pure-origin

Bilden ovan visar de tre sorterna i ”Pure origin”-sortimentet. Bönorna i varej kapsel är från ett och samma område i världen, vilket ger dem sin alldeles egna karraktär. Besök Nespresso och läs mer om varje kaffe-sort. Här faller återigen min röst på de med mest styrka, det vill säga Indriya och Rosabaya.

lungo-sortiment

När det gäller Lungo-sortiminetet så tillhör de mina absoluta storfavoriter. En Lungo avnjutes i stor kopp (110 ml) och är enligt mig en americano, det vill säga en espresso utspädd med varmt vatten. Återigen vinner styrkan och Vivalto och Fortissio är riktigt bra. Av alla kaffesorter jag har så dricker jag allra mes av Vivalto Lungo. Denna ljusblåa härlighet! Besök Nespresso och läs mer om varje kaffe-sort.

Vilket kaffe ska jag välja?

Naturligtvis är det i allra högsta grad en fråga om tycke och smak. Om jag var tvungen att välja en sort som skulle bli vinnare så är det Vivalto Lungo, den ljusblå. Den sviker aldrig och är precis lagom för mig de allra flesta gångerna, men ibland vill också jag något starkare och då plockar jag gärna fram Arpeggio, den lila espresson.

discovery boxOm du är ny i Nespresso-världen så skulle jag rekommendera att beställa en ”discovery box” där man får en snygg låda för 36 kapslar samtidigt som den är fylld med de olika sorterna. Det finns inget bättre sätt att ta reda på vilken Nespresso som är din favorit. Lycka till med valet!

Läs övriga delar i vår serie ”Nespresso for dummies”:


{ 6 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

PiddaPro augusti 23, 2009 kl. 04:03

Ett tips om man är sugen på en lite större kopp, Lungo alltså, men tröttnat att hålla sig till Nespressos 3 st Lungo-varianter: flera av de andra podsen/kapslarna passar också helt klart bra att köra i en större kopp med 80-110 ml. speciellt de med styrka över 5. Testa er fram med 2 tryck på lilla-kopp-knappen (ca 80 ml) eller ett tryck på den stora-kopp-knappen (ca 110 ml). Gillar själv både Roma och Livanto som en ”Lungo”.

Jesper augusti 23, 2009 kl. 08:26

Helt sant. Nyckeln till framgång är som du skriver att testa. Allt beror ju till sist på tycke och smak. För min del så är det enbart starkt kaffe som gäller och då krävs det kapslar med rejäl styrka för att klara en Lungo med godkänt resultat. Indriya och Ristretto är de jag brukar förvandla till Lungo.
Är det någon annan som har personliga favoriter så dela gärna med dig!

Niclas september 8, 2009 kl. 13:34

Om man vill göra en ristretto 25ml ? Kan man få maskinen att endast göra en halv espresso? Eller blir det bra att köra ristretto podden med ”lilla koppen” knappen?

Jesper september 8, 2009 kl. 14:03

Hej Niclas! Tack för din fråga! :-)
Svaret beror på vilken maskin du har. De flesta Nespresso-maskinerna har dock en funktion som gör det möjligt att manuellt ställa in mängden vatten som ska pressas genom podden. Dock är det så att varje knapp bara kan ha ett värde.
Alltså… Ställer du in ”lilla koppen” på 25 ml så blir det 25 ml varje gång tills du programmerar om den. Att göra en omställning är inte svårt, men tar ändå lite tid och inget man snabbt gör mellan två koppar.
Hoppas detta gav svar på din fråga. Vi hoppas inom en snar framtid visa hur du ställer om mängden på de olika knapparna.

Ingrid göransson december 27, 2011 kl. 17:10

Hur gör jag mej av med kapseln

Louise januari 2, 2012 kl. 09:00

Du lämnar den i metallåtervinningen på en återvinningsstation.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: