Nespresso for dummies – del 1

av Jesper den 11 juli 2009

I fikabloggens artikelserie ”Nespresso for dummies” kommer vi att introducera dig kära läsare till Nespressos underbara värld. Detta kan ses som en lathund för den som vill komma igång med sin Nespresso-maskin och är en enkel guide för att inte glömma bort något väsentligt när du ska välja maskin, kaffe eller tillbehör. Vi börjar från början.

Nespresso-maskinerna

Utgångsläget är att du är på jakt efter riktigt bra kaffe, med fördel espresso. Du vill ha en maskin som ger dig gott kaffe gång efter gång och den ska vara lätt att sköta och underhålla. Då kan vi prata Nespresso-maskiner.

Nespresso-maskinerna har vunnit flera internationella utmärkelser för sin kombination av banbrytande design och innovativ teknik. Den första Nespresso-maskinen lanserades 1986, vilket också var den första espressomaskinen som introducerade portionsförpackat kaffe förseglat i en vakuumförpackad kapsel. Visionen bakom Nespresso-maskinerna är att vem som helst snabbt och enkelt ska kunna brygga en kopp espresso, utan en stor och svårhanterad maskin. De portionsförpackade kapslarna med Nespresso-kaffet placeras med ett enkelt handgrepp i maskinen, och med en enkel knapptryckning bereds kaffet.

Det finns 5 olika kategorier eller modeller av Nespresso-maskiner och varje modell kan köpas i olika färger och utföranden: Essenza, Le Cube, Concept, Lattissima och CITIZ.

nespresso-maskiner

Essenza – är ett kompakt kaffesystem. Essenza-modellen finns i två designutföranden och i färgerna pianosvart, titan och metallgrå.

Le Cube – har en ren och minimalistisk design och finns tillgänglig i två olika utföranden och i färgerna vit, röd, aluminium, titan och svart.

Concept – med sina mjuka och moderna linjer finns idag i olika utföranden och i färgerna krom resp. platina.

Lattissima – är utrustad med en automatisk mjölkfunktion, som tillsätter och ångar mjölk till en perfekt caffe latte eller cappuccino. Maskinerna finns i rött, svart och cremevitt samt i metall – med uppvärmningsplatta för koppar.

CITIZ – som finns i tre modeller: CITIZ för en kopp, CITIZ&MILK för en kopp med inbyggd automatisk mjölkskummare och CITIZ&Co med två koppar. CITIZ finns i färgerna 60’s white, limousine black fire-engine red och steel gray. CITIZ&MILK kommer i färgerna limousine black och fire-engine red och CITIZ&Co har utförande i limousine black. Samtliga modeller är utrustade med ett energisparläge.

Priset på en Nespresso-maskin ligger på 1499 kr och uppåt.

Vilken Nespresso-maskin ska jag välja?

Som vanligt, när det gäller tekniska prylar och andra saker, så beror det på behov, vilka finesser som efterfrågas och hur mycket den får kosta. Är det så att du alltid vill ha cappuccino så kan det vara en idé att kolla in Lattissima. Dricker du vanligtvis en dubbel espresso eller americano så skulle jag rekommendera en Essenza, Citiz eller Le Cube.

Börja med att besöka www.nespresso.se och bekanta dig med de olika modellerna. Sedan kan du gå till följande sida, Where to buy your machine?, för att leta reda på var man kan köpa Nespresso-maskiner nära dig. I de flesta butiker som säljer maskiner kan man testa och även provsmaka kaffet. Bor du i Stockholm så är det självklart att leta sig in till Nespresso Boutique!

Lycka till med ditt val!


Föregående inlägg:

Nästa inlägg: