Nespresso – ett kaffe hållbart för framtiden?

av Louise den 25 juli 2009

j0433431Fikabloggens skribenter är, som ni nog förstått, mycket förtjusta i Nespresso-systemets möjligheter att på ett mycket smidigt sätt erbjuda en god espresso hemma. Nespresso har gjort en lyckad lansering i Sverige och numera ser man deras maskiner i många butiker. Som vi tidigare skrivit om i inlägget ”Har ditt kaffe en rättvis eftersmak?”, stödjer vi rättvis och ekologisk produktion av kaffe och gläds åt att så gott som alla stora kaffeproducenter idag erbjuder sådana alternativ.

Hur står det då till på Nespresso, vilka alternativ erbjuds där? Svaret är tyvärr inga. Nespresso har vad de kallar ett ”AAA Sustainable programme” varifrån de har som mål att senast 2013 köpa minst 80% av sitt kaffe. I detta samarbetar man med Rainforest alliance. Målet är att kaffet ska hålla hög kvalité och vara hållbart producerat. Exakt vad detta innebär preciseras inte. Man har också ett program för att hjälpa odlarna till bättre villkor, där man menar att det viktiga är att odlaren får bättre möjligheter att själv påverka sin situation och att maximera vinsten av sin odling.

2009 startade Nespresso Ecolaboration och antog tre mål för detta program som ska vara uppnådda 2013: att köpa 80% av kaffet från AAA-certifierade odlare, att återvinna 75% av aluminumkapslarna och att minska koldioxidförbrukningen per kopp kaffe med 20%.

Jag tycker att det är bra att Nespresso sätter upp dessa mål för att kunna erbjuda ett kaffe producerat på ett sätt som främjar odlarna och är hållbart ur miljösynpunkt, men jag tycker samtidigt att det är anmärkningsvärt att man inte redan idag kan erbjuda sådana alternativ. Inget multinationellt företag med självbevarelsedrift skulle säga idag att man struntar i både miljö och rättvisa handelsavtal. För att göra dessa ambitioner till mer än bra reklam, borde det inte vara svårt för Nestlé att ta fram en kapsel med rättvis eftersmak. Under tiden får vi som nespressodrickare fortsätta efterlysa en sådan produkt, så att efterfrågan ökar och processen snabbas på. Skicka ett mail till Nespresso och gör din röst hörd! Då kan Nespresso definitivt bli ett kaffe som är hållbart för framtiden!

j0177955

Vad tycker du? Är det viktigt att det finns rättvisemärkta alternativ eller är du nöjd om kaffet smakar gott? Lämna en kommentar eller rösta i vår undersökning!

{ 4 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Amanda juli 28, 2009 kl. 01:52

Nestlé är tyvärr inte kända för sitt rättviseengagemang. Det var ju de som en gång i tiden lurade mödrar i fattiga länder att köpa deras mjölkpulver (som de inte kunde späda med rent och kokt vatten förstås) istället för att amma och påstod att det skulle vara bättre. Många gick på det och trodde att det var modernt och västerländskt. Detta var dock innan jag ens var född.

PiddaPro augusti 20, 2009 kl. 00:30

En av Nespresso poddsen innehåller endast kaffe från AAA-certifierade odlare. ”Rosabaya de Colombia is 100% sourced through the Nespresso AAA Sustainable Quality Program”. Det är den rosafärgade
http://www.nespresso.com/precom/n_pure_origine_se_se.html?s=15

Louise augusti 20, 2009 kl. 08:59

Det är naturligtvis bra och vi uppmanar Nespresso att sätta målet att alla kapslarna ska vara 100% hållbara ur etisk och miljömässig synvinkel. Rosabaya är för övrigt en av mina personliga favoriter.

Peter Åhlberg november 14, 2009 kl. 21:48

Jag tycker att det är viktigt med rättvisemärkning. Jag köper alltid ekologiskt och rättvisemärkt kaffe. Är väldigt sugen på en Nespresso men att det inte finns rättvisemärkt kaffe till den går inte ihop med min ”tro”. Att satsa på en egen väg, AAA, är alltid lika suspekt. Det finns fungerande märkningar och enda skälet till att man kör sitt eget race är, vad jag tror, för att dölja sina egentliga avsikter. Synd för en Citiz med mjölkskummare är vad familjen behöver.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: