Återvinna kapslar från Nespresso

av Jesper den 14 mars 2011

Vi på Fikabloggen har sedan starten varit förespråkare för att kaffe ska vara Rättvisemärkt och så miljövänligt det går. I och med kapslarnas intåg i vår fikakultur så har just miljöaspekten varit i fokus. Nespresso har sedan i november ett samarbete med FTI som är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen i Sverige. Nespresso skriver så här om återvinning av kapslarna och valet av aluminium som material.

”Nespresso börjar nu samarbeta med FTI som är Förpacknings- och Tidningsinsamlingen i Sverige. Det innebär att alla som har en Nespressomaskin nu kan återvinna kaffekapslarna i behållaren för metallförpackningar vid landets cirka 5 800 återvinningsstationer samt i de hus som har hushållsnära insamlingar.

Nespresso valde från början materialet aluminium eftersom det utgör ett perfekt skydd för det färskmalda Grand Cru-kaffe som Nespresso tillverkar då aluminium varken släpper in ljus eller luft och därför bevarar smak, lukt och kvalité. Aluminium är dessutom ett material som lämpar sig bra för återvinning då det kan återvinnas om och om igen utan att förlora sina unika egenskaper. Kapslarna kan återvinnas precis som de är, det vill säga kaffet behövs inte separeras innan förbränning. Istället fungerar kaffet som energi i smältprocessen när det brinner upp.

Genom att återvinna kapslar går det att spara 95 procent av den energi som annars krävs vid nyproduktion av aluminium. Totalt återvinns 60 procent av alla aluminiumförpackningar i Sverige, vilket gör att Sverige ligger i topp vad gäller återvinning av aluminium. Sverige samlar in och återvinner 17 000 ton förpackningar av aluminium.”

Vi på Fikabloggen tycker det är bra med återvinning och hoppas att alla företag som levererar kapslar fortsätter arbetet för en bättre miljö och ett rättvisare kaffe!

Läs mer om Nespresso på Fikabloggen:

{ 4 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Gh oktober 11, 2011 kl. 22:00

Läs

Återvinning januari 11, 2012 kl. 15:46

Ett litet tips! PÅ Recycla.se hittar du alla ÅVS:er, ÅVC:er och du har möjlighet att jämföra offerter från alla godkända återvinningsföretag i Sverige. Om du inte bara vill surfa runt och lära dig lite allmänt om återvinning förståss…. HUr som helst recycla.se är snabbt, enkelt & gratis!

Putte januari 16, 2012 kl. 19:16

Topp. Jag har funderat mycket på om jag kan lägga mina Nespressopods i återvinningen för metall. Tyckte att jag borde kunna göra det men i Stockholms sopsorteringsguide skriver man att pods skall slängas i soppåsen.
Kändes knäppt eftersom det här är metall rakt igenom och som ni skriver, kaffet gör knappast någon skada.
Då är det bara att trycka på för ett rättvisemärkt kaffe så är man i mål.

/putte

Åsa Ericson juli 19, 2012 kl. 12:29

http://www.ethicalcoffeecompany.com/en
Hittade dessa kapslar igår, när jag köpte kaffe på Barista, Stockholms Central. Testade dem i min Nespressomaskin i morse, och det fungerade utmärkt. Och det var gott! Biologiskt nedbrytbara kapslar. Och Fairtrade-kaffe! / Åsa

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: