Martello Capsule Espresso – del 2

av Jesper den 30 november 2009

Nu har maskinen kommit från OBH Nordica. Det landade en lila Martello, men tyvärr hade jag inga kapslar att testa med direkt så smakupplevelsen får vänta. Idag tänkte jag fokusera på kapslarna och de olika sorternas kaffe.

Martello kaffekapslar erbjuder dig färskmalet kaffe varje gång du vill njuta av en kopp espresso eller en lungo. Martello produceras i Italien med de bästa bönorna och omsorgsfull rostning. Resultatet blir ett genuint italienskt kaffe. Hitta din favorit bland våra olika smaker!
Källa: www.obhnordica.se

Martello Coffee Gourmet Gold

Gourmet Gold – aromatisk och stark smak Arabicabönor (100%) av hög kvalitet från Brasilianska höglandet och Guatemala.

Martello Coffee Intenso

Intenso – intensiv och stark smak Robustabönor (100%) av hög kvalitet från Vietnam

Martello Coffee Crema Gusto

Crema Gusto – intensiv och mild smak Arabicabönor (35%) från Brasilien och Robustabönor (65%) från Vietnam

Martello Coffee Cafe Grande

Cafe Grande – mycket smak för en stor kopp Arabicabönor (35%) från Guatemala och Robustabönor (65%) från Kamerun

Kapslarna är av plast och ska enligt OBH Nordica vara ett miljövänligt alternativ. En sak som slår mig när jag öppnar påsen med kapslar i är att det verkligen luktar kaffe. Jämför man med Nespressos kapslar så doftar det inte någonting alls från deras förpackningar. En helt ovetenskaplig tanke dyker upp och jag undrar om det också innebär att kaffet bevaras sämre i plastkapseln… Någon som vet?

Kapslarna är utformade att endast passa i Martello.maskiner och du kan inte använda Nespressos kapslar i Martello-maskinen. Det känns ganska naturligt att varje märke värnar sig själva och vill behålla kunderna inom respektive märke.

För att fortsätta jämförelsen mellan Nespresso och Martello  så kostar kapslarna ungefär lika mycket. Martellos kapslar kostar 99 kr för 30 stycken vilket blir 3,33 kr/st. Nespressos kapslar kostar mellan 3,20 och 3,80 kr/st. Martello har idag 4 varianter att välja på och Nespresso har 16 olika sorters kapslar. Några rättvisemärkat kapslar har varken Nespresso eller Martello. Slutsatsen för mig blir att det rent prismässigt är likvärdigt och sedan handlar det om att hitta sin egen favoritblandning.

I nästa del av testet kommer vi att ta en närmare titt på maskinen!

{ 24 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

PiddaPro december 1, 2009 kl. 00:46

Utan att ha sett plastkapslarna till Martello så är jag ganska säker på att de har kortare hållbarhetstid än Nespressos kapslar, samt att det då blir viktigt att få tag i kapslar med långt bäst-före-datum. Nespressos aluminiumkapslar där kaffet vakuumförpackas är oslagbara på den punkten… dock inte så vänliga mot miljön (om man inte lämnar sina förbrukade kapslar till återvinning).

Sedan 4 sorters kaffe där man måste köpa minst 30 av varje sort. Inte direkt konkurrenskraftigt mot Nespressos 16 fasta kaffesorter (+ 6 limiterade/tillfälliga sorter per år).

Höljet på maskinen såg dessutom ut att vara tillverkad i nån billigare sorts plast. Gav inte alls det gedigna intryck som man ser hos en Nespresso-maskin.

Jag dömmer ut OBH Martellon redan nu, tyvärr!
OBH borde gjort en maskin som var kompatibel med Keurig Cups (K-cups) istället, och struntat i Espresso-pod-marknaden. K-cups är störst (mesta sålda, störst urval) i USA och Canada inom ”single-served-coffee”. http://www.keurig.com/coffeetea.asp | http://en.wikipedia.org/wiki/K-Cup

Sarah - OBH Nordica december 1, 2009 kl. 09:41

Hej!

Vill bara förtydliga ovan kommentar när det gäller hållbarheten.

Kapslarna vakuumförpackas och ligger i försluten påse. Oöppnad påse har en hållbarhet på 18 månader från produktionen. I en öppnad påse har kapslarna en hållbarhet på 4 månader.

Hoppas att ni får en bra fikastund!

Med vänliga hälsningar
Sarah

Jesper december 2, 2009 kl. 13:59

Tack för era kommentarer!

Som Sarah skriver så är det inget fel på hållbarheten och när kapslarna ligger i påse så kan man inte känna någon kaffedoft alls. Jag kan alldeles för lite för att uttala mig för eller mot det ena eller andra sättet att kapsla in kaffet, utan beskriver vad jag ser och luktar.

Keurig Cups (K-cups) var faktiskt något jag inte kände till och ska genast kasta mig över info om detta! Tack! :-)

När det gäller Martello så har den hittills levererat kaffe med gott resultat och många trevliga fikastunder.

Rik december 19, 2009 kl. 15:09

införskaffade en Martello idag. Fungerar perfekt, allt går mkt smidigt och snabbt. ingen röra- gott!

Jesper december 19, 2009 kl. 19:10

Trevligt att höra! :-) Vilken kaffesort är favoriten?

Peter december 25, 2009 kl. 20:04

Har fått en Martello och ska starta igång den med rengöringskapseln först. Trycker på power och sedan kaffeknappen. Händer ingenting, maskinen blir bara varm efter ett tag, inget vatten kommer. Vad gör jag för fel?

Jesper december 25, 2009 kl. 20:11

Nu minns jag inte exakt hur jag gjorde när jag startade igång maskinen… Har för mig att det ska vara så enkelt som du beskriver. Låt maskinen bli varm först och se till att luckan är stängd. Har tyvärr inga specialtips annars. Hoppas det löser sig!

Peter december 25, 2009 kl. 21:42

Nu har den stått på i 1 timme och jag trycker på kaffekoppknappen. Maskinen låter men inget vatten kommer. Nu går jag till 7 Eleven och köper kaffe istället.

Jesper december 25, 2009 kl. 22:02

Har du provat att trycka och hålla inne kaffekoppknappen?

Peter december 28, 2009 kl. 09:13

Nu har jag bytt maskin och den fungerar utmärkt!!! Den andra sög inte upp vattnet från behållaren.

Jesper december 28, 2009 kl. 09:30

Aha! Kanonbra att det löste sig även om det är trist att börja med problem. Hoppas maskinen ger dig rikligt med gott kaffe! :-)

Niklas januari 24, 2010 kl. 18:35

Köpte precis en Martello men den läcker vatten så det blir till att åka tillbaks till butiken. Extra surt eftersom den enda OBH-produkt jag ägt tidigare var en kaffekokare som möjligen höll ett år innan värmeelementet gick sönder (jag hade inte sparat kvittot.). Nu blir det till att försöka få pengarna tillbaka och köpa en Nespresso i stället.

Jesper januari 24, 2010 kl. 19:51

Trist när det blir så. Hoppas på bättre tur med Nespresson!

Caroline mars 11, 2010 kl. 18:38

Hej! Köpte en Martello i present men fick nu veta att kaffekapslarna går sönder och ger sump i kaffet (!)… någon som upplevt något liknande?

Jesper mars 11, 2010 kl. 18:45

Hej Caroline!
Att det kommer sump i kaffet är inget som jag upplevt med Martello. Det finns ju ett antal möjliga förklaringar till att det blir sump i kaffet så min rekommendation är att ni reklamerar maskinen och kapslarna.
Hoppas det löser sig!
/Jesper

Johanna oktober 8, 2010 kl. 13:50

Hej. Köpte en Martello i present till särbon. Vi är båda väldigt nöjda! Intenso sprider underbar doft i lägenheten några gånger per dag =)

Jesper oktober 8, 2010 kl. 18:11

Hej Johanna! Härligt att höra att ni är nöjda! :-)

Martin oktober 26, 2010 kl. 12:25

Jag tror inte att alla dessa olika kapselsystem kommer överleva, nu finns det : Nespresso, Caffitaly, Tassimo, Lavazza, martello och säkert någon fler som jag glömt.

Men jag tror på en öppen standard så att maskinerna kan bli billigare och kaffet ilkaså

/Mvh

Martin

Henrik december 29, 2010 kl. 02:49

Vill tipsa om att man kan fylla på använda kapslar till sin Martello.
Blev lite irriterad av det dåliga utbudet av sorter så jag provade att fylla på med kaffe på lösvikt vilket funkar hur bra som helst.

Hittade klipp på youtube en som gör på exakt samma sätt.
http://www.youtube.com/watch?v=POWf0MBqwH4
http://www.youtube.com/watch?v=9Pvj1WJQno8

Robin december 29, 2010 kl. 21:34

Fick en martello i julklapp. Har tidigare varit något skeptisk till OBH produkter.. men maskinen har gett ett positivt intryck. Finns eg. ingenting att klaga på, återstår bara för mig att hitta rätt smak/mängd för att just jag ska bli nöjd..

F.ö känns maskinen precis så stabil och seriös ut som jag möjligen kan förvänta mig utav en kaffemaskin för hemmabruk.

Enda möjliga att kritisera är isf. kapslar som inte är miljövänliga, samt att jag hade önskat att det fanns varm choklad lösning då min sambo ej dricker kaffe… men det kanske kommer??

Går det f.ö. att använda andra kapslar till martello? el. är det helt olika lösningar och passformer?

MVH/Robin

Andreas februari 21, 2011 kl. 14:25

Sump i kaffet!
Jag har haft en OBH-Martello sen julen 2010 och var till en början nöjd, men nu kommer det sump/kaffepulver i kaffet och det smakar riktigt illa. Vet inte om detta beror på att kaffekapslarna (Gorumet Gold) i just de två senaste påsarna varit defekta? (bäst före datum är ej passerat). Jag har provat att köra igenom vatten, men det hjälper inte. Är grymt besviken. Det hjälper inte heller att noga skaka kapslarna innan användning. Tips tas tacksamt emot.

Andreas februari 21, 2011 kl. 14:26

Julen 2009 skulle det stått.

Fredrik november 8, 2011 kl. 16:37

Jag har haft samma problem att det blivit sump i kaffet. Kaffet har runnit igenom för fort. Den har fungerat tidigare men så fick jag två försök med sump men ett tredje utan sump så det kan vara vissa kapslar som det är fel på. Ska tilläggas att jag körde rengöring innan tredje försöket.

Yngve Granath december 30, 2011 kl. 22:29

Jag är nöjd på alla punkter utaom när det gäller värmen på det bryggda kaffet. Efter att den gröna lampan tänds så ska det vara klart för kaffebrygden. Men det blir bara fisjymmet. Ett stort minus på en annars smidig maskin.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: