Lantkakor

av Louise den 15 maj 2010

På samma tema som föregående inlägg så provar Fikabloggen idag en annan nyhet. ”Klassiska lantkakor” från Annas landar i gränslandet mellan småkaka och kex.  De kommer från Annas, som tidigare bara sålt pepparkakor av olika slag.

Jag tycker att lantkakan är god. Den smakar lite som en blandning av pepparkaka och bondkaka. Den har inte så få likheter med den belgiska kakan speculoos, som egentligen också den är en vinterkaka. Den bakades från början till S:t Nicholas-firandet i början av december. I Belgien har den ofta fina mönster på framsidan som anknyter till S:t Nicholas liv. Kakan blev dock så populär att den nu säljs året om.

Samma sak kanske Annas försöker sig på -  att lansera en året-runt-kaka. Jag tycker i så fall att de lyckas väl och jag tror att lantkakan kommer att serveras till kaffet här hemma fler gånger. Dock är jag lite undrande till namnet Klassiska lantkakor. Hur kan en nyhet vara klassisk? Jag trodde att epitetet klassisk byggde lite på att det fanns en historia eller tradition bakom företeelsen… Annas själva nämner inget om en eventuell belgisk koppling på sin hemsida eller i det pressmeddelande man kan ladda ner där.

{ 5 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Catharina maj 15, 2010 kl. 11:45

Hittade igår på Ica Maxi en ny favoritkaka=) Påsen är från Göteborgs kex; bageriets bästa småkakor med smak av kanel och mandel=) Heter Camillas mandelfröjd. Myycket goda=) Finns även med choklad som jag inte har testat än=)

Jerker Nilsson maj 15, 2010 kl. 12:14

Kan det inte vara en klassisk kaka och klassiskt recept, men en nyhet i Annas produktsortiment?

Mikkan maj 16, 2010 kl. 17:07

Ser inte alls dumt ut! Hann bli helt kär i speculoos när jag bodde ett år i Belgien, särskilt gott att smula ned i glas. :)

lillie maj 16, 2010 kl. 20:09

Varför finns det inget konditori som kör hem kakor till folk som blir sugna på kakor på kvällarna??? Just nu skulle jag vilja ha ett helt kakfat och en burk med kex… Tänk… Finska pinnar. Och kolasnittar! Och rågkex. (Pappa gör rågkex som han lägger ihop två och två med chokladsmet emellan. Halvfrusna till kaffet är de alldeles alldeles underbara…) Och mjuk pepparkaka… suck… Och det finns inte ens mariekex hemma :-( (

Louise maj 16, 2010 kl. 23:28

@Jerker: Jo visst, men jag är fortsatt skeptisk. ”Klassisk bondkaka” säger något. Varför inte Belgiska lantkakor eller om klassiskt tvunget ska vara med Klassiska belgiska lantkakor?

@Mikkan: Från säker belgisk källa kan jag meddela att smaken ska vara snarlik. :-)

@Lillie: Hehe, det kanske är en affärsidé att ta fasta på? För egen del är det nog tur att den möjligheten inte finns…

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: