Veckans första kaffeöverraskning

av Louise den 12 oktober 2009

kaffebild_19 72 dpi]Efter att förra veckan ha blivit besviken på ett par olika kaffesorter tänkte jag börja denna veckan med en positiv överraskning. Dagens kaffe är köpt i vanlig mataffär och anledningen till att jag köpte det var egentligen att Zoégas Hazienda, som jag brukar ha till vanligt vardagskaffe till stora kannor, var hutlöst dyrt i jämförelse med de icke-rättvisemärkta alternativen. 59:- för en paket kändes helt enkelt inte prisvärt. För det priset kan man få mycket bättre kaffe. Alternativen är dock inte så många på stormarknaden om man vill ha ett rättvist kaffe. Jag köpte hur som helst ett Classic-kaffe: Classic selection Colombia Mancari. Sorten ingår i deras serie av ursprungskaffen. Det gav jag dock inte så mycket för, eftersom det mest låter som ett billigt marknadsföringstrick när det gäller den här typen av vacuumpackat fabrikskaffe. Nåja, rättvisemärkt var det i alla fall och det avgjorde saken.

Väl hemma blev kaffestunden en mycket positiv överraskning. Kaffet var fylligt och hade en stor smak i munnen. Eftersmaken var hyfsat lång och smakrik. Jag får nog säga att det är ett riktigt gott kaffe som lyfter sig en bra bit över standardkaffet i matbutiken. Grattis till Classic för veckans överraskning! Jag hoppas det är en ihållande trend för veckan och att det blir  fler goda kaffeupplevelser de närmaste dagarna.

Colombia_Paket_jpg72Så här skriver Classic på sin hemsida om Mancari-kaffet: ”Premiumkaffet till Classic Mancali tar vi från ett kooperativ i Risaraldaregionen, som ligger i norra delen av Colombia, ett område som odlar ett ovanligt vackert och välsorterat kaffe. Farmerna är certifierade av Fair Trade Labelling organisationen (=Rättvisemärkt). Kaffet odlas och skördas cirka 1800 meter över havet utmed Andernas sluttningar. Bären rensas och får jäsa. Därefter får kaffet, som är en blandning av tvättade Supremo- och Excelsobönor, torka i den heta solen på traditionellt sätt. Vi rostar bönorna mjukt och mellanmörkt för att skapa en bred arom och rik smak, en utmärkt balans mellan syrlighet och fyllighet.”

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: