Martello Capsule Espresso – del 4

av Jesper den 06 januari 2010

I en kommentar efterlyses en redovisning av smakupplevelsen kopplat till Martello och det ska vi naturligtvis redogöra för. Vi har tidigare skrivit om vilka sorters kaffe det finns och den beskrivningen kompletteras här med högst subjektiva smakomdömen.

Martello Coffee Gourmet Gold – aromatisk och stark smak Arabicabönor (100%) av hög kvalitet från Brasilianska höglandet och Guatemala.

Kaffesmaken i denna kapsel var väldigt blygsam, men välbalanserad. Bilden nedan visar kapselns styrka (3:a) och personligen tycker jag att den här sorten var alldeles för svag. Även om man pressade igenom en enkel espresso i storlek så saknade jag det där riktiga stinget. Gillar du lite svagare kaffe så är detta sorten för dig.

Martello Coffee Intenso – intensiv och stark smak Robustabönor (100%) av hög kvalitet från Vietnam.

Här har vi mycket kaffesmak i en liten kapsel… Styrkan är 5 av 5 och det märks både på smak och doft när kaffet väl har landat i koppen. Detta är min personliga favorit då jag vill ha starkt kaffe med mycket smak. Kaffesmaken är intensiv precis som namnet antyder och kan till och med upplevas en aning skarp. Helt rätt för mig!

Martello Coffe Crema Gusto – intensiv och mild smak Arabicabönor (35%) från Brasilien och Robustabönor (65%) från Vietnam.

Den gyllene medelvägen heter Gusto. En fantastiskt god kaffesmak med många nyanser och samtidigt len och fyllig. Styrkan ligger på en 4:a vilket märks då det som kan upplevas som kärvt hos Intenso är borta, men du slipper det vattniga som jag upplever Gold levererar. Denna sort gick åt fort under vår testperiod.

Martello Coffee Cafe Grande – mycket smak för en stor kopp Arabicabönor (35%) från Guatemala och Robustabönor (65%) från Kamerun.

Tyvärr kan jag inte uttala mig om den här sorten då jag inte testat den. Anledningen till att jag inte provade Grande var att jag såg att styrkan var satt till 2 av 5 och då jag redan hade provat Gold och tyckt den var för svag så fick inte Grande ens en chans.

Sammanfattningsvis så handlar det här om subjektiva smakupplevelser och personliga preferenser. Maskinen funkar ju dock så att du själv avgör hur mycket vatten du ska pressa igenom kapseln och på så sätt kan du själv påverka styrkan i viss utsträckning. Min rekommendation är att prova alla sorterna och se vilken du fastnar för. Lycka till med kaffedrickandet!

Läs mer:

{ 11 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Rune januari 7, 2010 kl. 00:25

Ja, bara en liten observation då kring styrkan på kapslarna. Innan jag började dricka nespresso så tyckte jag aldrig att mitt bryggkaffe smakade särskilt blaskigt. Jag kunde liksom urskilja nyanser och undertoner i kaffet. Numera efter en dryg månad med espresso så är liksom allt bryggkaffe lite mer smaklöst, inte samma sting. Och precis likadant med kaslarna. I början var något med intensitetsfaktor 5 ganska lagom, nu känns den ganska tam. Med andra ord verkar man bli lite avtrubbad med tiden. På det hela taget inget stort problem men väl värt att funderas på. =)

Jesper januari 7, 2010 kl. 09:19

Det var en god observation Rune! Allt är ju på något sätt relativt och beroende på så många faktorer. Lägg där till att jag alltid druckit bryggkaffe med intensitetsfaktor tjära så kan man ana att mina smaklökar är så gott som döda… haha :-)

Mattias mars 13, 2010 kl. 16:07
Jesper mars 15, 2010 kl. 11:18

Tack för länken Mattias!

Sara juni 27, 2010 kl. 15:14

Hej!

Det ska ju finnas flera kapslar än dessa fyra.. På bilder i informationsbladet som medföljde när jag köpte min Matello-maskin syns andra kaplsar, bla med grön etikett. Men dessa verkar inte finnas att köpa någonstans. Någon som vet hur det ligger till med detta? Jag tycker att fyra olika sorter känns lite tråkigt, och hade hoppats att det skulle komma fler (och att de som uppenbarligen redan finns skulle gå att få tag på).

Jesper juni 28, 2010 kl. 23:45

Hej Sara!
Jag har inte hittat några fler varianter än dessa fyra. Nu har jag förvisso inte letat senaste tiden, men på OBH Nordics hemsida kan jag inte hitta fler heller. Vet dock inte om det är fler på gång, men det kan man alltid maila och fråga.
Hur upplever du maskinen annars?

Sara juni 29, 2010 kl. 19:09

De svarade att iaf en av de kapslar jag sett på bild, ett ekologiskt odlat kaffe, är planerat att lanseras i höst. Så jag hoppas att det kommer fler sorter med tiden. Jag gillar verkligen maskinen :) Den enda nackdelen jag ser när jag jämför med kompisar som har nespresso, är just att det är ett väldigt begränsat utbud gällande olika kaffesorter. MEN, jag ska väl inte klaga. Än så länge har jag ju inte tröttna på de som finns. Har bara haft min Martello ca 2 månader. Espresson blir bra, det är lätt, snabbt, skönt att kapslarna finns att köpa i en massa olika affärer, det är en snygg apparat att ha på bänken :)

Jag är väldigt förtjust i ”intenso”… eftersom den är baserad på vietnamesiskt kaffe får jag härliga flashbacks till min semester där för några år sedan. I Vietnam dricker de ofta sitt kaffe med lite kondenserad mjölk. Så intenso med kondenserad mjölk som skakas med is blir en helt underbar iskaffe a la Vietman :)

Jesper juni 29, 2010 kl. 21:32

Kul att du är nöjd i alla fall! :-) Jag kör själv med Nespresso och har fastnat för 3 favoritsorter kaffe som går hårt i maskinen. Nöjd och glad med det.
Hoppas du njuter av iskaffe nu när sommaren är här!

jonathan augusti 13, 2010 kl. 19:59

hej, vart finns det att köpa dessa kapslar? :)

Jesper augusti 15, 2010 kl. 19:36

De finns att köpa på lite olika ställen där det går att köpa maskinen. Jag har sett kapslar på Åhléns, El-Giganten, Media Markt m.fl. ställen.
Hoppas du hittar några nära dig! :-)

Cickie mars 16, 2011 kl. 00:28

Martello har kommit ut med ytterligare 2 nya sorter, så nu finns det alltså 6 olika smaker att välja på.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: