Kaffeknappen

av Louise den 19 januari 2010

Nu när jag fastnat för kaffe från lite mindre rosterier där kafferostning är mer ett hantverk än en industri har jag också funderat över en detalj på förpackningarna, nämligen den lilla plastknappen långt  upp på påsen. Den måste ha någon funktion tänkte jag och beslöt mig för att undersöka saken. Jag frågade då i en affär om de visste vad den var bra för. Jag menar, den måste ju vara bra till något eftersom den annars är ett onödigt irritationsmoment som gör det svårare att klämma ihop påsen med en påsklämma när den väl är öppnad. I affären svarade expediterna mycket förtroendeingivande att det nog var för att det luktade gott ur påsen med knappen, för många kunder luktade på påsen just vid knappen. Tja, inte så välgrundat svar kanske… Visserligen ett empiriskt grundat svar, men det hela bygger ju lite på att kunderna i kaffeaffären vet vad knappen är bra för och inte bara chansar.

Kaffeknappen kunde ju inte få förbli en gåta så jag vände mig till en expert, Johan Ekfeldt på Johan&Nyström. Så här svarade han:

”Det är en ventil och är säkert den bästa uppfinningen för kaffe som dykt upp de senaste 20 åren. Den innebär att man kan packa kaffet när det är som färskast så att alla goda aromer stannar kvar i kaffet. Alternativet är att man inte använder denna ventil men då måste kaffet vila innan packning. Kaffet innehåller nämligen en massa koldioxid som efter rostning ”pyser” ut ur kaffebönorna. Om man skulle packa kaffet direkt efter rostning utan ventil så skulle påsarna spricka. Vila är ingen bra idé tycker jag då aromerna försvinner tillsammans med koldioxiden.

Ett tredje alternativ som vissa mindre nogräknade rosterier använder sig av är göra små hål i påsarna, på det viset slipper dom påsar som sprängs, men dom får också gammalt kaffe illa kvickt.”

Enligt Johan är det dock inga svenska rosterier som använder sig av håliga påsar, men ditt favoritkaffe är rostat i utlandet har du all anledning att se upp. Tack Johan för att du ville dela med dig av din kunskap och skingra okunnighetens dimma för mig och alla Fikabloggens läsare!

Läs mer om gott kaffe:

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: