Kaffefavoriter

av Louise den 07 januari 2010

Jag klamrar mig fast vid nyåret en dag till, i den bemärkelsen att det är en tid fylld av sammanfattningar, årskrönikor och ”best of 2009″- listor, och då det är tillåtet att bada i nostalgi. Jag tänker i detta inlägg uppehålla mig vid höstens bästa kaffen. Jag har under hösten provat en del kaffesorter hemma och jag tycker mig bli bättre och bättre på att uppskatta riktigt gott kaffe av bra kvalitet. Liksom med allt annat, behöver man träna upp smaklökarna och öva på att lära sig känna igen olika smaker i kaffet. Jag tror också man blir bättre på att hitta de små smakvariationerna, hitta syrligheten, fylligheten eller bristen på den. Säkert blir man också mer kräsen. Det är väl som med vin, ost, choklad eller annat som man kan lära sig prova – när man väl smakat kvalitet är det svårt att uppskatta nåt annat.

Jag har hittat en del riktigt bra kaffe under hösten som verkligen passar min smak. Jag har provat en del dåliga också, men de kan ni leta upp själva bland de gamla inläggen. Här är mina favoriter:

  • Höstens fruktkorg: Rwanda Gatsinga Sun Dried – fruktigt, fylligt, fantastiskt!
  • Höstens upplevelse: Zege Wild Forest – jordigt. smakrikt och som bonus en bra historia bakom.
  • Höstens överraskning: Classic Selection Colombia Mancali  – oväntat gott faktiskt.
  • Höstens smakexplosion: Sweet Holy Moses från Johan&Nyström, som får vara med i listan trots att det inte blivit recenserat än. Ser du den så köp den! Köp två! Köp tre!

Tyvärr är både Gatsinga Sun Dried och Zege slut på många ställen och eftersom de kom från små begränsade skördar kommer de inte igen, i alla fall inte just nu. Med Zege har det dessutom varit lite problem med att få tillstånd att exportera, berättade Johan Ekfeldt i en kommentar, så vi får vänta ända till 2011 innan munkkaffet återkommer. Tur att det finns annat att trösta sig med så länge!

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: