Hela bönor från Zoegas och Arvid Nordquist

av Jesper den 12 januari 2010

I julas fick jag en kaffekvarn så att jag kan mala bönor själv och med det så kaffekontot ökats på rejält eftersom nyfikenheten är stor hos mig. Tidigare har jag skrivit om de två kaffesorterna jag köpte hos Kahl’s Te- & Kaffehandel och nu är det dags för två nya. Det är två rättvisemärkta kaffebönor och kommer från två för oss i Sverige kända kaffeleverantörer, Zoegas och Arvid Nordquist – Classic.

Colombia Mancali – Classic

Colombias milda klimat, bördiga vulkaniska jord och kraftiga regnfall gör landet perfekt för kaffeodling. Tack vare det bergiga landskapet med sina täta vegetation får kaffebuskarna gott om skugga. Det ger en stor variation utsökt Arabicakaffe av högsta kvalitet. Kaffet odlas och skördas utmed Andernas sluttningar 1400 till 2000 meter över havet. Bären rensas och bönorna får jäsa. Därefter får bönorna torka i den heta solen. Det är så de får sin fylliga och rika karaktär. Våra colombianska Supremo- & Excelsobönor rostas mjukt och mellanmörkt vilket ger bred arom, rik smak och en utmärkt balans mellan syrlighet och fyllighet. Classic kaffe består endast av 100% Arabicabönor av samma ursprung och höga kvalitetsklass, oavsett tillgång och pris och avsett var du köper kaffet.

Priset för 500 g hela bönor är ca 50 kr och enligt mig väl värda sina kronor. Efter några ”försöksmalningar” och bryggningar så hittade jag rätt. Jag tycker kaffet i sig inte är särskilt intensivt i sin karaktär och jag tycker därför att det krävs lite extra bönor för att få fram ett kaffe jag njuter av. Det är absolut inget fel på smakerna och jag önskar bara att mina smaklökar var så tränade att jag kunde beskriva smakerna också. Gott var det!

Hazienda – Zoegas

ZOÉGAS HAZIENDA är ett mörkrostat kaffe med fyllig och smakrik karaktär. Kaffet är hämtat från Östafrika, Cental- och Sydamerika. ZOÉGAS hjälper genom Nestlé och andra initiativtagare odlarna med bostäder, dricksvattenförsörjning och teknisk rådgivning, allt för att förbättra odlarens villkor. Resultatet är ZOÉGAS HAZIENDA, ett mörkrostat kaffe med en fyllig och smakrik karaktär. Hazienda är det spanska ordet för lantgård. Det är en utmaning att finna bönor som uppfyller våra höga kvalitetskrav. Därför kan smaken variera något under året. Men, slutresultatet är alltid ett välbalanserat kaffe med härlig eftersmak.

Med sina 55 kronor för 500 g så var Hazienda något dyrare än sin konkurrent. Hazienda lyckades jag brygga en perfekt omgång av direkt och malningen verkade sitta klockrent. Jag tyckte att kaffet var fylligt och lagom strävt, men samtidigt släpptes det fram massor av underbara toner och eftersmaker. En helt ovetenskaplig jämförelse med den färdigmalda varianten så vann de hela bönorna på alla fronter. Jag dricker i vanliga fall ganska mycket av Zoegas Hazienda, men märkte en tydlig skillnad direkt. Mycket gott!

Sammanfattningsvis så måste jag erkänna att jag tyckte om Zoegas Hazienda bättre, utan att det för den sakens skull var något fel på motståndet. De kronor som Zoegas är dyrare är väl investerade slantar och kommer göra dig glad. En spontan reflektion från min sida säger dock att jag kanske kommer uppgradera Classic när jag fått riktigt kläm på malning och kaffemängd, men då återkommer jag. Sist men inte minst vill jag återigen uppmana er att prova er fram och lita på er egen smak!

Läs mer:

{ 2 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Christian Andersson februari 16, 2010 kl. 20:58

Precis detta har jag letat efter! Någon som precis som jag har ett nyvunnet intresse för att testa nya kaffebönor efter att ha skaffat en kvarn.

Nästa inköp blir därmed Hazienda. Har precis haft kört Zoegas Blue Java, riktigt gott. Mkt bättre än den färdigmalda varianten av samma.

Hoppas du fortsätter recensera!

Jesper februari 19, 2010 kl. 19:19

Kommer absolut att fortsätta och förhoppningsvis är det en ny sort på gång i veckan. Kul att du delar med dig av vad du tycker om och som funkat. Har själv inte testat just Blue Java.

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: