Haugaard kaffe köpt på Olof Viktors

av Jesper den 12 juni 2010

Idag var jag på återigen på Olof Viktors och för dig som följer bloggen så kommer detta inte som en nyhet direkt. Det som gör detta besöket lite annorlunda är att jag fick nöjet att göra en ny bekantskap, nämligen ”Haugaard coffee”. På en hylla i butiken hittade jag en kaffesort och en för brygg och vid den senare stod det – Olof Viktors kaffe. Jag tolkade det som att det är just detta kaffe man använder här på Olof Viktors när man beställer en vanlig bryggkaffe. Namnet Haugaard sa mig ingenting, men eftersom nyfikenheten är stor så slog jag till på ett paket på 250 g för 95 kr. Jag fick med mig hem ”Haugaard – Panama Los Lajones #11 Naturals”.

Väl hemma så dröjde det inte länge innan paketet med kaffe öppnades och en ljuvlig doft spred sig i lägenheten. Om jag ska ge mig på att beskriva doften så var det inte en ”klassisk” kaffedoft utan en fruktig variant med olika toner av goda, men för mig svårdefinierade, variationer. Vet att jag inte alls är bra på att beskriva sånt här, men jag försöker lära mig och bli bättre. Det roliga med doften är att den följde med under bryggningen och ner i koppen. Det var ett snällt kaffe som inte var så intensivt utan lent i gommen vandrade över smaklökarna. Jag som normalt gillar kaffe som slår mig på käften av intensitet kunde ändå verkligen tycka om den här varianten trots allt.

Min nyfikenhet gjorde att jag googlade på David Haugaard och hittade mycket intressant läsning. Dels finns Haugaards egna webbplats, som är en blogg, där det skrivs om kaffe och de produkter som man kan köpa. När jag bläddrade igenom inläggen så fastnade jag vid ett som handlade om kaffe från Panama. Om jag förstod inlägget rätt så finns det olika sätt att ta hand om kaffebönorna. När de processas med fruktköttet på – så kallad natural blir beteckningen ”naturals” och leder till ett kaffe som kan beskrivas som (jag citerar Haugaards blogg) ”ultrafruktiga och söta”. Alltså stämde min beskrivning av kaffet jag köpt då det var ett natural. Tänk vad man lär sig.

I sökandet efter information om Haugaard fann jag en bra artikel på Taffel.se. Läs denna artikel och njut av det sköna svaren som levereras! På frågan om hur Haugaard dricker sitt kaffe privat blir svaret: ”Vatten genom kaffe i ett filter. Så kallat bryggkaffe.” Eller kanske den bästa: ”Hur skulle du vilja beskriva smakskillnaden mellan de bästa kaffesorterna och standardkaffe? — Att sväva som en örn över Lappland en klar sommarkväll när solen aldrig går ner jämfört med att få offentligt stryk på en smutsig bakgata i Afghanistan.”

Jag hoppas verkligen få prova mer kaffe från Haugaard framöver för den här bekantskapen smakade mer!

Det här länkar vi till och citerar i inlägget:

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: