Hario porslinsfilter

av Jesper den 19 juni 2010

Jag kanske är hopplöst efter, men nu har jag äntligen upptäckt porslinsfilter! Bland annat Hario tillverkar och distribuerar, i mina ögon, klassiska filterhållare i porslin. Jag minns att min farmor använde ett sådant ibland när hon gjorde kaffe och vem kunde ana att hon hade helt rätt.

Tanken är att man kokar upp vatten, förvärmer porslinsfiltret med filter i, maler och fyller på kaffe och sedan häller man det varma vattnet över kaffet. Först blöter man upp kaffebönorna och låter det hela dra en stund. Därefter häller man på resten av vattnet och hela ”bryggprocessen” ska ta ca 4 minuter. Det blir bryggkaffe deluxe och inte som i den slitna kaffebryggaren som köptes för 300 kr på närmaste el-varuhus.

Jag har sedan ett tag tillbaka förstått att det här sättet ger riktigt bra kaffe och jag har sett att tillbehör säljs lite här och var just nu. När jag i torsdags var på SmakSak i Blentarp så kom vi in på bland annat denna bryggmetod och naturligtvis hade de saker till försäljning. Jag kunde inte motstå det och köpte ett brunt filter med mig hem.

För er som är nyfikna så finns det ett videoklipp som visar bryggprocessen på en kaffebar (som jag hoppas kommer till Ystad snart):

Baristashopen.se säljer också dessa tillbehör bland annat och ni kan besöka deras webbshop och låta er inspireras av bra kaffe, bra tillbehör och mycket mycket mer!

Om du undrar hur man gör så kan du se och läsa i det bifogade instruktionshäftet. Personligen hade jag lite svårigheter med översättningen… Om någon vet vad där står så får ni gärna skicka en översättning till mig! :-)

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

Elin M december 16, 2011 kl. 17:11

Det står i princip det du redan sagt! :D Och sedan lite självklarheter. I med kaffet, och ungefär hur mycket man ska ha osv, sen i med vatten, vänta, sen långsamt i med resten. Ska ta ungefär 3 minuter för att vara på den säkra sidan, osv. :) Sen att man ska hälla på vattnet rakt ovanifrån och inte från sidan.

Mvh
Elin

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: