Fikabloggen besöker Solde kafferosteri

av Louise den 19 oktober 2011

Det är en mörk och kulen oktoberkväll i Malmö. Fikabloggens personal laddar för aftonens studiebesök med en fika. Timmen är slagen – det är dags att leta sig fram till målet för kvällens utfärd. Vi börjar köra mot delar av Malmö vi aldrig besökt och troligen inte kommer att besöka så ofta i framtiden heller. Efter några felkörningar är vi på rätt spår. Området ser dock ganska tveksamt ut. Vi befinner oss i något halvskumt kvarter bland gamla industrilokaler och övergivna tågvagnar under frihamnsviadukten. Till slut hittar vi grinden vi söker och vi kör in på gården. Utanför den gamla tegelbyggnaden står två cyklar parkerade och det lyser i några fönster. Men kan det verkligen vara här? Det luktar visserligen som om vi skulle kunna vara rätt, men ändå…

Vi öppnar dörren och visst har vi kommit rätt! Solde kafferosteri står det målat på väggen. Här inne huserar måhända ett mikrorosteri, men kaffet som lämnar huset är mer mega än mikro. Det är rostningskväll, precis som de flesta måndagar på Solde. De tre ägarna kombinerar sitt jobb med rosteriet och kaffebaren inne i stan med att vara pappalediga alla tre, så måndagsjobbet drar ofta ut långt in på natten. Nästa år hoppas de kunna jobba lite mer på dagtid…

Varken Jesper eller jag har tidigare besökt ett rosteri, så vi tittar nyfiket på hur råkaffet förvandlas till färdigrostat kaffe. Johan sitter vid rosten ikväll. Tålmodigt justerar han luft, temperatur och annat på den manuellt styrda rosten. 13-16 minuter tar det för varje omgång som rostas. 222-226 grader varmt är kaffet när det är släpps ur rosten, ner till avsvalningsplåten. Vi sticker ner näsan i olika säckar med råkaffe och förvånas över hur olika och hur illa vissa av sorterna luktar. Tur att det färdiga resultatet doftar bättre! Kaffet packas för hand. Dan skopar upp, väger, fyller på, försluter, packar ner i lådor – ett lika tidskrävande arbete som själva rostningen.

Kaffe – från råkaffe (till vänster) till färdigrostat (till höger).

 

Dan tar en paus i packningen och fixar en kopp kaffe till oss. Panama Los Lajones – mmm… Den rinner lätt ner, om man säger så! Under tiden vi dricker kaffe så pratar vi om vilket hantverk det är att rosta kaffe. På Solde rostar man in snitt 100 kg kaffe i veckan. En rostningsomgång på 12 kg ger 10 kg färdigt kaffe. På ett stort fabriksrosteri gör man 250 kg per omgång. Och då tar en omgång inte 16 minuter, utan fem. Det är alltså inte så konstigt att kaffe som är så här hantverksmässigt producerat kostar lite mer än det massproducerade man hittar i snabbköpet. Det är heller inte så konstigt att det smakar så mycket bättre. Det här är inte bara kaffe, det är en passion och det finns noggrann omsorg om resultatet i varje rostningsomgång.

Om vi hade möjlighet skulle vi stå här nere och labba med minuter, grader och kaffesorter dygnet runt, säger Dan. Jag tror honom!

Vi är imponerade över deras berättelse och över deras engagemang. Kaffet levereras med cykelbud till försäljningsställena och kaffebarerna i Malmö. Det är miljövänligast så. Man dröjer gärna kvar här och njuter av atmosfären och kaffedofterna, men det är dags för oss att tacka för besöket. Med några kaffepåsar under armen letar vi oss tillbaka till civilisationen igen, men vi misstänker att det kommer att lysa i fönstren på Solde många timmar än…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta om Solde kafferosteri

  • Startades våren 2010, första rostningen juli 2010.
  • Ägs av Dan – kaffetokig ekonom, Johan – vinnare av Latte Art-VM 2005 och Jonas – på resande fot till kaffeplantage i Guatemala.
  • Alla tre har jobbat länge som baristor, men längtade efter att ta ett steg tillbaka i produktionskedjan och rosta själva.
  • Rostar 100 kg kaffe i veckan.
  • Säljer både kaffeblandningar och singelbönor.
  • Drömmer om en packmaskin.

{ 4 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Dan Stenqvist oktober 19, 2011 kl. 22:14

Jag blir sugen att åka ner nu och rosta ännu mer kaffe! Stort tack för ett trevligt besök! Synes snart igen hoppas jag.

Louise oktober 19, 2011 kl. 22:52

Det är vi som tackar för att vi fick komma!
Men åk inte till rosteriet nu – gå och lägg dig istället!

Hörs och ses! :-)

Veronica oktober 20, 2011 kl. 12:06

Vilken härlig blogg! Vem älskar inte att fika, liksom?! :D

Louise oktober 20, 2011 kl. 22:50

Tack! Vi älskar i alla fall att fika!

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: