Andligt kaffe?

av Louise den 14 november 2009

ct2_mainpageJag älskar kaffe med en historia. Kanhända det är ett billigt marknadsföringstrick men jag köper det med hull och hår. Idag provade jag Zege wild forest, ett J&N-kaffe det med. Kaffet kommer från norra Etiopien. Sjön Tana är Etopiens största sjö med en yta på mer än 3500 kvadratkilometer. Den är idag mest känd för att det finns kloster på 20 av de 37 små öarna i kanten av sjön. De flesta klostren är från 1500- och 1600-talen, men det finns lämningar som dateras så tidigt som till förkristen tid. I ett av klostren vårdas traditionen att förbundsarken var gömd här under hela 800 år.

Zege wild forest kommer alltså från detta spännande område. Det växer, som namnet antyder, vilt i skogen och skördas för hand av munkar från klostren och den övriga lokalbefolkningen. Det har tidigare plockats för befolkningens egna konsumtion, men nu har J&N startat ett projekt där kaffet för första gången exporteras. Tanken är att inkomsterna från kaffeexporten ska stärka områdets ekonomi och ekologi, och på så sätt bidra till försörjningen av munkarna och den övriga befolkningen.

Zege_Wild_Forest_HALFKaffet är fylligt och med en rund smak. Det drar lite åt det jordiga och gräsiga hållet. Det är inte syrligt men den stora smaken gör att det inte blir mesigt. Eftersmaken är lång och en aning åt det beska. Kaffet finns i begränsad upplaga och årets skörd är så gott som slut. Har du tur kan du fortfarande få tag i en påse!

{ 4 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Johan Ekfeldt november 14, 2009 kl. 20:06

Hej,
det är faktiskt inte en ”bull-shit story”, utan ett äkta projekt som nu går in i tredje året. Tyvärr stoppar politik kaffet att exporteras i år, det är en lång historia, men 2011 hoppas vi vara igång igen. Då kommer förmodligen kaffet smaka väldigt annorlunda då själva plockningen och torkningen har ändrats.

Hälsar Johan

Louise november 14, 2009 kl. 21:34

Hej Johan,
Förlåt om jag missuppfattades, jag menade inte att ert projekt var en ”saga”. Jag betvivlar inte seriositeten i det ni gör. Efter kvällens middag blev det ännu en Zege-kopp och då diskuterade vi just hur seriöst det känns att ni är så medvetna om era producenter och kommunicerar detta väl till era kunder. Detta att jämföra med en kaffeaffär jag var inne i för ett tag sedan där det enda de visste om kaffet de sålde var att andra brukade säga att det var gott. Ni skämmer bort era kunder och gör oss till kräsna konsumenter, vilket bara är positivt!
Det är ju val i Etiopien i vår, vilket säkert bidrar till en hel del byråkratiskt krångel. Från andra områden vet jag att regeringen lanserar t.ex. en del nya lagar med syfte att begränsa internationella organisationers handlingsutrymme. Kan tänka mig att det kan förekomma liknande restriktioner på handelsfronten. Jag hoppas på 2011 – Zege är en mycket trevlig bekantskap som gärna får komma tillbaka!

/Louise

Johan Ekfeldt november 16, 2009 kl. 14:03

:) Det gör mig glad att höra. Jag håller med om att Zege är lite för bra för att vara sant, ”munkar som plockar vilväxande kaffe”, hur mycket mer autentiskt blir det?! Problemet har varit att allt kaffe måste gå igenom en kaffebörs där säljare och köpare möts. Det gör det omöjligt att köpa direkt av en odlare eller privat exportör och i slutändan är det en massa byråkratiskt krångel som inte gör någon glad. Jag tror att de börjar inse det absurda i situationen, men det dröjer nog ytterligare ett år innan alla hinder för direkt handel är undanröjt. Men det som väntar på något gott …

Louise november 17, 2009 kl. 00:21

Vi får väl trösta oss med annat kaffe så länge!

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: