Aeropress

av Louise den 14 januari 2010

I julklapp fick vi en Aeropress. Det är en hög plastgrejor som man använder för att fixa riktigt smaskigt kaffe. På de bloggar jag har läst jämförs den med bistrokanna eller mokabryggare. Det hela går till så att man på en cylinder sätter fast ett filter och placerar cylindern på en mugg. Sedan lägger man i bönor, häller på vatten och rör om. Därefter tar man en lite mindre plastcylinder med tätslutande packning och trycker i den första cylindern. Kaffet trycks då ut genom filtret och ner i koppen. Man kan sedan experimentera med kaffemängd, vattenmängd och hur fort man pressar. På så vis får man ut olika styrkor på kaffet.

      

Första gången vi provade gjorde vi dubbel espresso på ”Sweet Holy Moses”-bönor. Det blev riktigt bra – starkt, smakrikt och utan bitterhet. Sedan har vi mest gjort olika lungovarianter och de har alla fungerat fint. Malningsgraden på bönorna är lite trixig. De första gångerna hade vi kaffe som var bryggmalet. Sedan provade vi lite mer finmalet, vilket skulle vara optimalt enligt tillverkaren. Detta gjorde dock att jag tyckte att vattnet rann igenom för snabbt och halva koppen rann igenom innan man han sätta i presscylindern. Problemet går att lösa om man s.a.s. fyller den från botten och väntar med att sätta i filtret och vänder den precis innan man pressar, men det enklaste är nog att skippa finmalningen. Jag tycker att Aeropress är ett utmärkt sätt att fixa en kopp gott kaffe. Den ger smakrikt kaffe, ger inga beska bismaker och ger möjlighet att experimentera med styrka och bönor. Priset är helt ok – ca 350 kr för hela setet. Dessutom är den enkel att rengöra, vilket är nog så viktigt för att prylen inte bara ska bli ännu en hyllvärmare i köksskåpet. Jag rekommenderar en provning! Läs mer på Aerobies hemsida.

Hittade denna lilla demo på You Tube: Aeropress på You Tube

Lämna en kommentar

{ 3 trackbacks }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: