Gästbloggsinlägg: Cafétips och fikaminnen

av Louise den 19 december 2009

Dagens gästbloggare heter Annica och hon delar med sig av ett cafétips och några härliga fikaminnen. Annica skickade även in ett bidrag till adventsmysinlägget. Det kan du läsa här. Stort tack Annica för ditt fina, mysiga och läsvärda inlägg och de fina bilderna!

 

Annica CondisI Ljungbyhed finns ett härligt fik – Ljungbyhed Konditori – som jag gärna vill rekommendera. De har fantastiskt goda kakor och färdiga smörgåsar av alla de sorter. De har alltid gott kaffe.

Det är mysig miljö och på sommaren sitter man ute. Anne som driver fiket tillsammans med sin bakande väninna Eva är alltid så glad och trevlig, och har alltid något trevligt att säga till sina kunder. De har verkligen fått Ljungbyhedsborna att gå på fik. Här på bilden syns Annes son Tobbe som också jobbar i butiken.

 

Mina bästa fikaminnen

Hörde om er och er sida på Radio Kristianstad – trevligt och kul. Där frågade man om fikaminnen. Jag hann aldrig skicka in något bidrag, men kom ändå att tänka lite extra vad jag har för minnen.

 De första fikaminnena är från mina tidiga tonår. Mamma och Pappa tog alltid en mysig kvällsfika vid köksbordet. Det var ofta levande ljus, kaffe och något enkelt, kanske en knäckemacka. Men jag minns att det var så mysigt, vi fick tillfälle att prata om allt möjligt – hur gick det i skolan, vad skulle man göra på helgen osv. Jag kan faktiskt inte minnas att mina yngre syskon var med. Antingen gillade de inte kaffe eller så hade de redan lagt sig? Här tror jag grunden lades till att jag älskar att fika i tid och otid, att man sen är ett ”kakmonster” bidrar kanske?

 De andra fikaminnena är ganska nära i tiden, men mycket speciella. För några år sedan bodde vi några sommarveckor i min fasters sommarstuga vid havet. Den sista veckan var jag kvar själv, eftersom maken hade börjat jobba. Jag gillar att ta ett morgondopp. Just denna vecka var det helt underbara morgnar. Det var nästintill vindstilla, klarblå himmel och lagom temperatur. Jag tog på mig baddräkt och badkappa. Bryggde lite kaffe och hällde på en termosmugg, bredde någon macka eller en fralla, packade ner morgontidningen och tog solstolen under armen.

Sen gick jag ner till stranden, tog mitt morgondopp på en öde strand. Sen svepte jag in mig i badrocken och slog mig ner i min solstol och avnjöt min morgonfika i den härliga sommarsolen. Tänk att sitta där och känna solen värma på ryggen med en god fika, alldeles tyst så när som på fågelkvitter och skvalp från havet. Detta var verkligen lyx och livskvalitet. Detta fikaminne bär jag alltid med mig när det är vinter, grått och trist.

Nästa fikaminne är från en helt fantastisk vandring i Härjedalsfjällen tillsammans med mina bästa väninnor i september för några år sedan. Vi hade vandrat en bra bit med rejäl stigning och till sist kommit upp på själva kalfjället. Puh! Det var en tuff bedrift. Vi hittade lä bakom en stor sten. Där satte vi oss och drack kaffe från termos och medhavda mackor. Det var härligt och vi hade en vidunderlig utsikt.

annica fjäll

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: