Bästa caféfilmen?

av Jesper den 02 december 2009

Nu undrar vi på Fikabloggen vilken caféfilm som du tycker är den absolut bästa? Det kan vara en film med ordet café i titeln eller en film som utspelar sig på eller kring ett café. Spontant kom jag att tänka på en klassiker som heter ”Bagdad café”.

bagdadBagdad Café är namnet på ett ruckel i utkanten av Mojaveöknen. Bilarna fräser förbi på vägen till Las Vegas, vindarna piskar husväggarna bruna av sand och bensinpumparna smälter nästan i hettan. Detta är världens ände. Hit anländer en främling en dag. Barmen sväller i den gamla dressen, fjädrarna i tyrolerhatten vajar och bakom henne blandar sig märkena av högklackat med hjulspåren från den knirrande resväskan. Hon är Frau Jasmin Münchgestettner från Rosenheim i Tyskland. Hon beslutar sig för att stanna hos de udda motellgästerna, men möts av misstro; främst från ägarinnan, en vildögd, bitter och svart kvinna. Men med en golvmopp, lite musik och en magisk låda lyckas Jasmin skapa under. Fördomar bryts ned. Vänskap byggs upp. Det viktiga blir vad som förenar folk, inte vad som skiljer dem åt. Det är showtime på Bagdad Café och öknen blommar! Bagdad Café är en av de sällsynta filmer som lyckas bli en storsuccé helt av egen kraft. I Sverige hade den premiär på bara en enda, sliten biograf i Stockholm. Ingen trodde på den. Men snart tog publiken filmen till sina hjärtan och den bara växte och växte. Till slut rullade filmen över hela landet på 25 biografer som fylldes av 350 000 människor.
Källa: www.moviezine.se

Annars så är det ju klassiskt att i tv-serier röra sig kring caféer. Jag tänker främst på serierna ”Vänner” och ”Seinfeld” som är riktiga roliga. Vilka fler kommer du att tänka på?

{ 2 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Louise december 3, 2009 kl. 21:27

”Fried green tomatoes at the Whistlestop café” – fast boken är bättre. The secret’s in the sauce…

Louise december 3, 2009 kl. 21:31

Och Aretha Franklins scen i ”Blues Brothers” är ju i en klass för sig!

Och ”As good as it gets”…

Och….

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: