Dagens fika – 10 augusti

av Louise den 10 augusti 2009

Nu är det länge sedan vi hade en hemmafika på bloggen. Att gå på café är i och för sig en trevlig sysselsättning, men att fixa till en god fika hemma är inte fy skam det heller. Till dagens fika serveras en bärpaj, för att ta till vara det som trädgården har att erbjuda just nu. Har man inga bärbuskar går det lika bra att botanisera i frys- eller grönsaksdisken i sin butik. Detta recept på paj blir bäst med riktigt smör tycker jag. Med en matberedare till hjälp går det lätt att göra degen och snabbare än du hinner säga vaniljsås har du en paj i ugnen.

Bärpaj
Deg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
0,5-1 dl socker

Fyllning:
Bär eller frukt av valfri sort, sköljd och skuren i lagom bitar, i den mängd som täcker bottnen i din pajform
Ett par msk potatismjöl
knappt 0,5 dl socker, beroende på hur söta dina bär är

1. Smörj en pajform. Lägg i bär eller frukt så att det blir ett lager som täcker bottnen på formen. Pudra över potatismjöl och socker.

DSC00257

2. Lägg mjöl, smöret skuret i kuber och socker i en matberedare med kniven monterad. Kör matberedaren ca en halv minut tills du har degsmulor. Hur torra degsmulorna är avgör hur mycket degen smälter ihop under gräddningen. Prova dig fram till det du gillar bäst. Jag tycker om när degen inte är för torr, då blir pajen knäckig och fin. Täck bären med degsmulorna.

DSC00258

3. Värm ugnen till 200 grader. Grädda pajen mitt i ugnen i 15-20 minuter, eller till den fått fin färg och bären ser lite mosiga ut. Servera med vaniljsås eller halvsmält vaniljglass.

DSC00259

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: