Sol=glass eller Glasscafébesök: Per tutti

av Louise den 20 maj 2010

Typ av café: Glasscafé
Kanelbullestatus: Glasscafé
Hört:
Backande lastbilar

Efter förra veckans idoga regnande var det faktiskt lite sol både i tisdags och igår i Lund. Mina kursare och jag ilade genast till rekommenderat glasställe på lunchen. Det gäller att fånga solen i flykten! Det var visserligen ganska kallt just vid lunchtid i tisdags, men man vågar ju inte chansa på att solen håller sig kvar till en annan dag. Glassmagen krävde påfyllning!

Nära skolan ligger som tur är glasscaféet ”Per tutti” som Jerker tipsade om i en kommentar till inlägget Glassdags?. Caféet ligger på en hörna centralt i Lund men ändå ett par kvarter ut från absoluta centrum. Gatan är ett mellanting mellan gågata och bilgata. Folklivet och trafiken är relativt livliga, vilket kan  upplevas som en aningen störigt om man sitter ute. Ljudnivån på omgivande buller kan också bli lite väl hög.

Nåja, glass skulle det vara! Jag tog en bägare med två kulor: en stracciatella jordgubb och en rom-russin. Eftersom vi åt på plats fick vi serverat i glas-skål. Trevligt! Av mina två smaker var stracciatellan bäst. Krämig och fin glass med bitar av vit choklad och jordgubbe. Rom-russin var inte otäck, men heller inget att hoppa högt för. Mina kursare smaskade glatt i sig sina glassar de med, också överlag med välbehag, men ett varningens finger höjs för en smak jag glömt namnet på (Topolino eller något liknande). Den smakade unket med en touch av gammal mandelmassa.  En kula kostar 20 kr och två kostar 28 kr. Helt ok för riktigt god glass tycker jag!

Vid ett återbesök igår tillsammans med fikaproffset Jesper provade jag melonsorbet. Jag tycker ibland att sorbet är lite vattnigt och tråkigt, men denna var krämig och med den god fruktig smak. Jesper provade den lite udda och illrosa sorten bubbelgum. Den smakade som min barndoms hubba bubba. Jesper hävdar att det gick att få ner en hel kula utan problem, men jag tror att jag inte hade klarat det.

Igår drack jag också kaffe. Jag slog till på en latte för 26 kr. Glaset var stort så man fick valuta för pengarna. När den kom ut såg den dock ut som om den kommit ur en Latissima-maskin, d.v.s. den var helt skiktad. Mjölken låg underst, kaffet i mitten och skum på toppen. Det fick mig att undra om den fina kaffemaskinen och kaffepåsen från J&N jag såg bakom disken verkligen brukades. Nåja, kaffet var efter en omrörning gott. Man serverade även olika fina glasskreationer med diverse tillbehör, våfflor och lite annat smått och gott, men det får vi prova en annan gång.

”Per tutti” kan verkligen rekommenderas och det skulle inte förvåna mig om det blir ett eller annat återbesök en solig dag!

{ 2 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Jerker Nilsson maj 20, 2010 kl. 17:12

Kul att ni gick dit :)

Jesper maj 20, 2010 kl. 19:55

Ett mycket bra ställe! :-)

De tre sorter jag smakade var: melonsorbet, bubbelgum och maräng/choklad. Kan ärligt säga att alla tre var riktigt goda även om förväntningarna på bubbelgum inte var särskilt höga. Den smaken tog jag mest för namnet och utseendets skull. Man vill ju inte dö nyfiken… :-)

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: