Höstfrukost på Eriksbergsfiket

av Jesper den 07 oktober 2010

Thomas från bloggen vanligtvis.se är en grymt bra bloggare och han har tidigare bidragit med ett par gästinlägg här hos oss. Nu har vi återigen äran att presentera ett gästinlägg om Höstfrukost på Eriksbergsfiket. Vi säger tack och bock till Thomas! Glöm inte besöka www.vanligtvis.se och läs om många olika intressanta ämnen.

För någon månad sedan provade jag att gå runt med min son alldeles på tu man hand. Han i selen och jag med osäker men tyglad panik. Då upptäckte jag ett hörn med ett fik – Eriksbergsfiket.

Medan jag stod där och betraktade synen kom det ut en kille som bara måste vara iranier. Jag tror det var vänligheten själv som ställde sig där på trappen och förklarade sin verksamhet, och mycket riktigt, min fråga om grötfrukost besvarades med ett jakande och jag bestämde mig för att återkomma inom kort.

Nu bor jag fyra och en halv minuts promenad därifrån, så rimliga tillfällen att inta frukost på detta fik är få. Man stannar ju oftast hemma eller fortsätter dit om det är så nära.

För ett par dagar sedan inföll det i alla fall. Kollegan Mathias gick av en rad nattpass och ville ta en fika innan hemresan. Perfekt, lagom tills han var framme med buss 16 på Säterigatan (Danaplatsen för att gå av vid fiket) hade jag nämligen klarat av sonens morgonmatning, tvätt och paketering.

Det var en kanonfin höstdag för att umgås med en god kollega, promenera med barnvagnen (som vi för övrigt köpte av denne kollega med sambo) samt äta frukost på ett fik.

Jag tyckte lite synd om denne trevlige och förmodade iranier, vi var nämligen de enda där. Det var kanske tur i sig, för han verkade inte så rutinerad i sin grötservering. Det vill jag dock påpeka att det inte gjorde något alls. Här snackar vi total uppmärksamhet och service! Dessutom var det hembakta brödet med pålägg fantastiskt gott. Kaffe med påtår och tretår, juice (God Morgon kanske?), ägg med kaviar, havregrynsgröt samt denna goda macka med ost och skinka var faktiskt värt 65 kronor. Den förmodade orutinen gick dessutom inte ut över oss, det blev bara så väldigt många steg för honom i denna lilla, lilla lokal.

Egentligen fanns det ingen plats för barnvagnen inne, men den makades in utan mothugg, om än med bekymrad min. Man måste forcera en besvärlig trapp om man vill ha in den nämligen.

Det här fiket ligger vansinnigt fel. Det är inget man vanligtvis råkar passera när man letar nya fikaställen. Konceptet skulle nog ge mer avkastning på en mer frekventerad plats. Men jag tycker ni ska ta er dit och uppleva denna vänlighet själva. Upplevelsen här var större än på många mer centrala (läs hippa) ställen. Texten ”Vi hälsar er hjärtligt välkomna med ett glatt och personligt bemötande varje gång!” på hemsidan, är för en gångs skull mer än en patetisk reklamfloskel.

När ni sedan har ätit upp kan ni ta en promenad ner till Eriksbergs kajer och kanske titta på Ostindiefararen som ligger där. I nära anslutning till den ligger även Pirens café som jag ämnar återkomma om vid tillfälle.

Hitta till Eriksbergsfiket med hjälp av hitta.se! Du kan också använda dig av vår cafékarta.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: