Gästbloggares cafébesök: Nya Conditoriet i Örkelljunga

av Louise den 05 september 2009

Dagens gästbloggare är Rune, som har varit och fikat i Örkelljunga. Vi på Fikabloggen tackar Rune för en gedigen rapport och hoppas att vi får glädjen att återse honom som gästbloggare!

Nycond_4Typ av Café: Uppfräschat gammeldags Conditori
Kanelbullestatus: Vid behov
Hört: Jag vill inte prata pengar på en söndag

Nya Conditoriet i Örkelljunga är ett gammalt conditori som renoverades för cirka ett år sedan. Inredningen är fräsch och sittarrangemanget är varierande. Utöver vanliga bord och stolar finns också ett barbord med tillhörande barstolar, om du föredrar den mer kontinentala känslan. Inredningen hänger samman på ett snyggt sätt. Värt att notera är att conditoriet har luftkonditionering så oavsett temperaturen på utsidan så känns det inte konstigt att gå in där och dricka kaffe.

Utbudet av kakor är väldigt stort och varierande. Det finns ingen fast meny av kakor utan det varierar från gång till gång. Chokladbullen är dock en stammis på menyn och är ungefär som en tennisboll i storlek. Självklart hemmabakad. Den kan fås strösslad med antingen kokos, pärlsocker eller partyströssel. Detta är en riktig chokladbulle med havregryn och smör som bas och bör ej förväxlas med delicatobullar. Ät den om du vågar.

Nycond_1Det finns mycket annat i kakväg att välja på och jag vågar påstå att oavsett vad du gillar så kan du hitta åtminstone en kaka på conditoriet som faller dig på läppen. Vid mitt besök valde jag en ”Olympiaring”, en kaka med hasselnötter, smördeg och nougatkräm. Väldigt god. Gemensamt för alla kakorna är att de är extremt prisvärda. De kostar runt 15 kr styck.

Du kan även få tårtbitar men undvik att komma innan stängningsdags, för då är risken att dessa blivit undanplockade. Utbudet brukar bestå av klassikerna: Jordgubbstårta, prinsesstårta och, om man har tur, kladdkaka. Tårtorna är också hemmabakade och de jag har smakat har varit riktigt goda.

Man kan även få mackor i många former. Från en enkel ostfralla till en rejäl räksmörgås. Räksmörgåsen är helt OK och kostar runt 50 kr. Mackorna är kanske inte det billigaste alternativet men om man är hungrig så kan man bli mätt till en rimlig peng.

Bryggkaffet kostar 15 kr och då ingår både påtår och tretår. Detta är vanligt Zoegas som ofta står på en värmeplatta långa stunder men smaken och styrkan är det inget fel på.

Nycond_3Ett varningens finger måste dock lyftas för latten på det här conditoriet. Mjölken ångskummas väldigt varm. Så pass varm att du måste vänta flera minuter innan du kan ta i glaset som latten serveras i. Det är inte heller helt ovanligt att skummet bakas fast i glaset av värmen. Smaken på latten blir OK men det blir inget skum kvar. Priset för en latte är 28 kr vilket få anses vara normalt.

Sammanfattningsvis är det extremt prisvärt conditori i fräsch miljö. Mitt conditoribesök kostade mig 30 kr för en stor kaka och kaffe med påtår. På många caféer hade du inte ens fått kaffe för det priset. 

Passa även på att besöka bänken framför konditoriet. Den är nämligen uppvärmd så att man året runt kan sitta varmt och skönt året runt. En mycket trevlig upplevelse vintertid.

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

Lina december 28, 2012 kl. 18:44

Nu är det ny ägare en föredetta pizzeria gubbe
Nackdelen är det blivit ännu dyrare där och vi som nte tål gluten eller diabetes måste förbeställa finns bte köpa längre och kommer man fikar ute ifrån så finns inte dessa kakor

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: