Gästbloggares cafébesök: Konditori Centrum, Munka Ljungby

av Louise den 22 mars 2011

Vi tackar idag en av våra favorit-gästbloggare för ett cafébesök i Munka Ljungby. Rune är vår bästa guide till norra Skånes caféutbud och med tanke på hans erfarenhet av fika så är han en pålitlig vägvisare. Läs och njut!

Typ av kafé: Traditionellt lantkafé, dock moderniserat
Kanelbullestatus: Tillgång finns.
Hört: Kan vi detta nu?

Konditori Centrum ligger i centrala Munka Ljungby och är enligt utsago en av de äldre konditorierna i byn. På senare tid har konditoriet renoverat visa delar bl.a. själva butiken och sittplatserna ut mot huvudgatan. Övriga salar är lämnade orörda och ser nästan ut som matsalarna på ett gästgiveri. Så oavsett om du vill sitta modernt eller kanske föredrar den mer rustika framtoningen så kommer du bli nöjd.

Utbudet är inte det största men man bör nog komma ihåg att Munka Ljungby inte har den största kundkretsen heller. Kafékulturen har inte riktigt slagit igenom i samma utsträckning som i Ängelholm (som ligger 10 km bort) utan många kunder köper kakor och kaffebröd med sig hem i stället. Detta har också präglat utbudet. Vetekransar är klart överrepresenterade men det finns även en del smaskiga kakor. Och kanske viktigast, så fanns det semlor. En semla och kaffe kostade 35 kronor vilket är mycket prisvärt. Kaffet serverades av personalen vid bordet ur porslinskanna och räcker till ungefär 2,5 koppar per man. Personalen var för övrigt trevliga och serviceinriktade. Semlan var god. Grädden var fast och där fanns ett distinkt lager mandelmassa i botten som jag personligen gillar.

Till det övriga sortimentet hör även räkmackor för ungefär 75 kr, köttmackar för runt 50-lappen men även chokladpraliner som kostar runt en tia styck. Det var dock inget jag provade på vid detta besöket.

Prisvärdheten på grundutbudet är under alla omständigheter mycket god. Du får en rejäl fika till en billig peng. Detta är ett stort argument för att besöka konditori Centrum.

Konditoriet har ingen hemsida som jag lyckats hitta men givet storleken på den här lilla byn så är det knappast förvånande. Detta är en typ av konditori som man ofta ser ute på landet. Utbudet är avskalat, det fanns ingen espressomaskin och någon annan kaffesort än Zoegas kan du bara glömma. Men överlag, om jag får generalisera lite, så är befolkningen på landsbygden inte benägen att betala dyra pengar för exklusiva kaffesorter eller många olika sorters kakor utan de här små konditorierna, som Centrum, får helt enkelt fokusera på det som säljer.

Konditoriet ligger cirka tio minuter från E6:an och Ängelholms-avfarten och kan vara ett lämpligt utflyktsmål för alla som tröttnat på bensinmackarnas automatkaffe. Dessutom kan besökaren få uppleva charmen av en sömning småstad som Munka Ljungby.

 

{ 2 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

josefine maj 3, 2011 kl. 14:58

Andra sorters kaffe än Zoegas går att få, det vill säga t.ex. en kaffe latte eller en espresso! :)

Louise L december 3, 2012 kl. 11:59

Konditori Centrum, Munka Ljungby, räddade oss sommaren 2012. Trötta och med lågt blodsocker strövade vi runt kyrkan, skulle köra vidare, när jag plötsligt såg konditoriet! Detta impuls-stoppet blev en av sommarens höjdpunkter!

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: