Gästbloggares cafébesök: Kafé Kungsgatan

av Louise den 29 augusti 2009

Idag har vi glädjen att presentera ytterligare en gästbloggare. Andreas har besökt Kafé Kungsgatan i Malmö. Vi tackar Andreas för inlägget!

SNC14047Längst upp på Kungsgatan, på hörnan mot Kaptensgatan, ligger Kafé Kungsgatan. När den nuvarande ägaren, Ola Rasmusson, tog över lokalen 2006 var det en ganska tråkig och opersonlig inrättning. Efter att ha känt sig för någon månad stängde han, renoverade, stylade och öppnade sedan ett ljust och trevligt kafé. Inredningen har lånat många drag från rokokon men blandad med små roliga detaljer. Tittar man t ex in i det stora golvuret så får man se en liten poet i sin skrivarlya, ibland omedveten om att han är iaktagen, men emellanåt väldigt medveten.

Tavlorna på väggarna ser vid en första, snabb blick ut som gamla klassiska, kända och okända motiv men tittat man närmre så ser man att många av personerna är hämtade från Star Warsfilmerna. Exempelvis är Napoleon i det klassiska motivet på en stegrande häst utbytt mot en Stormtrooper, dvs en av de vitbepansrade klonkrigarna i Rymdimperiets tjänst. Ola Rasmusson är nämligen inte bara en kreativ kaféägare, han är dessutom en science-fictionentusiast av stora mått och i en av de närbelägna butikslokalerna driver han Kenner & Co, en butik fylld med allt möjligt och omöjligt med sci-fianknytning.

annette_ute220En annan sak som är både trevlig och annorlunda med Kafé Kungsgatan är att det så gott som alltid strömmar klassisk musik ur högtalarna. Under Malmöfestivalen nyligen så fanns det varje dag musiker ur Malmö Symfoniorkester på plats och spelade musik i olika stilar.

Vad kan man då få för fika på detta ställe? Man har inte direkt Skånes största utbud av kakor och bakverk, men det man har är väldigt bra. Den klassiska kanelbullen ser alltid synnerligen aptitlig ut, en hög grodformade kakor drar alltid till sig de yngre gästernas uppmärksamhet, de väl tilltagna biskvierna provar ens moral, äppelkakan med vaniljsås lockar … det kanske snarare är tur att det inte finns mer att välja mellan. Av sötsakerna är nog det allra bästa de fantastiska croissanterna, bakade av en tvättäkta fransos, nämligen René på Franska Bageriet. Man har inte levt på riktigt om man inte har provat de otroligt goda mandelcroissanterna.

Vill man äta lunch finns ett par goda alternativ. Tre sallader, där deras Wasabi Cesar är en klar favorit, olika varma och kalla fyllda ciabatta och en fisksoppa, som enligt dem som inte lider av skaldjursallergi, är mycket god. Prisläget är helt klart acceptabelt. Exempelvis får man en välfylld ost- och skinkciabatta för 47 kr, Wasabi Cesarn för 68 kr och 74 kr för fisksoppan.

Om morgnarna finns en frukostbuffé för 49 kr med nybakta bullar och ett litet men bra utbud av pålägg. På helgerna byggs buffén ut med frukt, våfflor och en levande skald.

Kafé Kungsgatan är ett mycket trevligt ställe som verkar satsa på kvalitet istället för kvantitet och gärna med glimten i ögat. Personalen är trevlig och har man tur hälsas man av ett glatt ”God morgon mister!” från Ola.

{ 1 kommentar… läs den nedan eller lägg till en }

Bettan oktober 14, 2009 kl. 10:11

Hej!! Håller verkligen med Louise om hur trevligt och mysigt cafeét är.

Har dock för mig att killen bakom disken på morgonen ( God morgon mister!) är Micke som är anställd på cafeét som på em driver sin egen affär ”kenner &Co sidan om. Det är han som sätter upp lite bilder då och då!! kul!!

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: