En snabbis på Piren

av Jesper den 26 februari 2011

Thomas från bloggen vanligtvis.se är återigen här med ett gästinlägg! Den här gången har han besökt Piren. Vi alltid lika glada och stolta att få ha Thomas med som gästbloggare! Glöm inte besöka Thomas & Camillas blogg www.vanligtvis.se och läs om många olika intressanta ämnen.

Jag och sambon har ett favoritcafé nere vid kajen i Eriksberg, Kvarnpirens konditori & café. Nå, det finns nog mysigare, men det är det fräschaste och närmaste för oss. Dessutom ligger ostindiefararen Götheborg precis utanför, vilket medger en spännande utsikt som byter skepnad under året.

Jag brukar smyga mig in här även om Camilla inte är med – på barnvagnsturerna som jag som pappaledig kan/måste/vill ta med den lille. I dag var sömnen stor i vagnen och jag kunde därför lämna den utanför fönstret under ordentlig uppsyn på bekvämt avstånd. Att ta in honom och dra i kläderna på ett sovande barn är bara dumt om det kan undvikas.

Så här långt in i hamnen kom inte originalet till ostindiefararen, det var alldeles för grunt då det begav sig. Nu, efter stora muddringsarbeten plöjer stora färjor fram här och gör inloppet vardagsdramatiskt i Göteborgstappning. Här far personfärjorna i skytteltrafik mellan Lilla Bommen vid operan och Klippan, där Götheborg en gång lade till i lerbottnen i sin ursprungliga hemmahamn.

 

Dessa personfärjor hör till lokaltrafiken och som gäst i staden är det bara att sms:a till sig en biljett som håller för en och en halv timme (GV till 72450). Puttra fram och tillbaka tills du är nöjd, och glid sedan in till färjeläget i Eriksberg och ta den korta promenaden till Kvarnpirens konditori & café, som det här fiket alltså heter. Är man här vid rätt tillfällen kan man unna sig en guidad tur på båten. Annars är det fint att promenera längs kajen, kolla den gamla, och ganska enorma bockkranen, eller kanske gå upp på Slottsberget.

Kvarnpirens konditori & cafés insida är som sagt fräsch, och med sin maritima inredning matchar man den vackra båten utanför. Inte utan för alltså. Om man kisar lite kan man låtsas att man sitter i just en ostindiefarare. Den avlånga lokalen påminner med lite fantasi om insidan på ett fartyg, även om jag tror att det var lite av en lyckoträff att det blev så när man valde det maritima stuket. Fönstren känns nästan som stora kanonluckor.

Hela kajen är annars ett relativt nybyggt område där alla som bor där har fina bilar, fina kläder och fina frisyrer. Alla springer också hela tiden – eller går med stavar. Det är ganska charmigt trots det moderna snittet, och även från de där färjorna kan man kisa och ana en dold Hansastad bakom de moderna fasaderna. Mellan husen har man under sommartid gott om välvald blomsterprakt och buskar av olika slag.

Utbudet på Kvarnpirens konditori & café då? Det är inget dramatiskt alls. Lokalen är stor för det lilla sortiment de har bakom glaset. Men det är smakligt, kaffet är inte bränt och det finns en passande glassdisk till sommaren. Barn och vagn får man lätt in på den rena toaletten och nyckeln hänger förstås i en för Götheborg tidstypisk trätalja. Personalen är också välkomnande och trevliga.

Väl värt ett eller flera besök, kanske mycket för att det inte finns så mycket konkurrens på den här sidan Göta älv.

Foto i det här inlägget, Thomas Olausson.

Några länkar:

{ 3 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Louise februari 26, 2011 kl. 21:22

Tack för fint inlägg! Inte utan att man blir sugen på en liten tur till lite nordligare delar av västkusten…

Thomas Olausson februari 26, 2011 kl. 23:24

Tack för att jag får bidra lite. Kommer du/ni hit hoppas jag få visa er runt. Nu ska ju Jesper uppträda i Göteborg den andra mars, men det blir inte tid till så mycket fika. Inte på den här sidan i alla fall tyvärr.

Louise februari 28, 2011 kl. 22:38

Det tar jag som ett löfte! Kanske Fikabloggen får börja planera för en personalresa…

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: