Cafébesök: Tirups örtagård

av Louise den 12 augusti 2009

Typ av café: UtflyktsmålSNC14001

Kanelbullestatus: Inte en kanelbulle syntes till.

Hört: Allt smakar lite ovanligt här…

Tirups örtagård ligger utanför Staffanstorp och är, som namnet antyder, mest känt för sin ljuvliga örtagård. Den började anläggas av Eva Falck på 60-talet och har nu växt till en stora örtagård, butik, plantskola och café. Har man tur träffar man på Eva bland örterna och får lite ny kunskap med sig hem.

I caféet serveras både lunchmat och kakor till överkomligt pris. Det som är speciellt med Tirup är att allt man äter innehåller något från SNC13997örtagården. Maten dekoreras med färska örter och ätbara blommor. Kakorna smaksätts med kryddor och allt är hembakt. Det kan känns lite ovant med smakerna från örterna, men även om man inte är så förtjust i blommorna i salladen ser de i alla fall vackra ut…

Fikabloggen provade två sorters kakor och drack vanligt bryggkaffe därtill. Kaffet är inte mycket att orda om – bryggkaffe helt enkelt. Kakorna var goda och maffiga. Vi avnjöt dels en hallonkaka med citronmeliss och en chokladkaka med stänk av chili. Bägge kakorna var kompakta men saftiga. Hallonkakan smakade inte citronmeliss, men hallonen gjorde att kakan kändes fräsch. Chokladkakan var tung och mäktig, som en chokladkaka ska vara.

Om man vill framföra någon kritik så är det väl just det – allting är tungt och maffigt. Det är mest torra kakor och mjuka kakor som erbjuds, medan t.ex. en fräsch cheese cake, som lätt skulle slinka ner i magen, saknas. SNC13991

Miljön är ljuvlig och det går bra att slå sig ner runt om i örtagården. Det finns också sittplatser inomhus, men om vädret tillåter dras man gärna ut i det gröna. För barn finns en stor lekplats med hinderbanor och klättermöjligheter att springa av sig i, medan de vuxna promenarar runt och insuper dofterna av färska örter.

Ta sedan en tur i plantskolan efter fikan, så kan du plocka med dig grundplåten till din egna örtagård med dig hem! Cafékartan visar vägen till Tirup.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: