Cafébesök: Söderports café

av Louise den 17 augusti 2010

Typ av café: Turistfälla
Kanelbullestatus: Höljd i glömskans skimmer
Hört: Öhh…hembakat?

Fikabloggen har verkligen inte gett dåligt omdöme till många caféer. Detta är ett undantag. Tidigare i ett inlägg nämnde jag en trist caféupplevelse på vägen till Öland. Nämnda upplevelse utspelade sig på Söderports café i Kalmar. Vi kom körande till Kalmar sökandes efter ett fikaställe utan någon som helst förkunskap eller förhandsinformation om Kalmar som stad, d.v.s. ungefär som en genomsnittlig turist på genomresa. Således följde vi skyltningen mot centrum och vid Kalmar slott, som vi tyckte verkade som ett hyfsat turistmål, parkerade vi och fick syn på närbeläget fik.

Inrättningen såg väl inte supercharmig ut, men helt ok. Kanske borde vi blivit varnade av det barliknande innandömet i den annars ganska cafétypiska utemiljön, men siktet var helt inställt på att få kaffesuget tillfredsställt efter många timmar i bil.

Vid disken beställde vi två kakor – en chokladkaka och en jordgubbscheesecake. Det såg väldigt fabriksproducerat ut så jag dristade mig att fråga om något av det som erbjöds inte kom från en frysdisk eller liknande. ”Öhh, hembakt? Nej, det kan jag inte tänka mig, det tror jag inte”, var svaret jag fick. Jaja, det kan ju vara gott ändå, tänkte jag och chansade på chokladkakan. Den var knappt ok. Cheesecaken var som man kunde förvänta sig, d.v.s. tveksam.

Kaffet är en sorglig historia även den. Det kom ur en automat och smakade knappt ens kaffe. Det är upprörande att man kan få servera sånt och kalla det kaffe! För att toppa hela historien så var priserna rent ut sagt hutlösa. Chokladkaka 26 kr, cheesecake 38 (!) kr, ”latte” 24 kr… Barnen gjorde dagens bästa val som tog en glasspinne!

Uppenbarligen hamnade vi i världens turistfälla. Stället var ganska fullt vid vårt besök och det är bara att beklaga. Jag tror att de kanske skulle satsa på att ta bort ordet ”café” ur namnet och satsa helhjärtat på nåt barkoncept istället. Att kalla det här café känns nämligen bara patetiskt.

{ 4 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Rune augusti 18, 2010 kl. 22:10

Det blir ju ganska naturligt att man bloggar om sina favoritställen när man väl tar sig tiden. Det är väl kanske därför det har varit en viss tendens till att det blir positiva recensioner här på fikabloggen. Men det är ju inte fel att man även håller koll på var man inte ska gå, eller var man kanske ska vara lite extra vaksam mot s.k. kaffe. Man blir ganska snabbt van vid gott kaffe och hemmabakade kakor men kommer man ut från storstäderna så är det tyvärr så att det är gammalt knarrekaffe och dyra frysdisk-kakor till höga priser som gäller. Det är nog mer regel än undantag är jag rädd för.

Louise augusti 18, 2010 kl. 22:58

Inte ens kaffe på värmeplatta kan inte jämföras med detta blasket. Nescafé framstår som högkvalitativt i jämförelse…

Elisabet Eriksson november 16, 2010 kl. 11:59

På Söderport Café, har varit mycket fin musik…. Enkelt och proffsigt framförd!

Teresa juli 6, 2012 kl. 11:51

I Kalmar ska man ta sig till Kullzénska Caféet och Holmgrens Konditori om man vill ha bästa bakverken och miljöerna! Jag är inte någon större kaffekännare men tycker att även det är bra (det kanske är högklassigt??). De båda fiken ligger på Kaggensgatan i centrum, d v s på Kvarnholmen, en liten bit ifrån slottet. Såväl studenter som familjer trivs här. Enligt mig och många är ”Kullzénska” favoritstället. Det är väl värt att bli omskrivet här :)

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: