Cafébesök: SmakSak i Blentarp

av Jesper den 18 juni 2010

Typ av café: Café / Butik / Bageri
Kanelbullestatus: Kardemummaknuten var sjukt god!
Hört: Nu finns ekologiska alternativ som smakar gott och paketeras snyggt.

I den gamla lanthandeln i Blentarp ligger ”SmakSak” som är butik och café samt ett helt ekologiskt bageri. Här kan du njuta av goda bakverk och gott kaffe (från Johan & Nyström) och samtidigt köpa med dig hem goda biscotti eller något annat smarrigt från det rika utbudet av godsaker. I butiken hittar du också allt från trevliga muggar till heminredningsdetaljer som inte återfinns på IKEA eller andra institutioner. Helheten gör att jag mer än gärna slår mig ner och fikar och läser min bok.

Jag samtalar med Lisbeth, som startade SmakSak, om allt från kaffe till ekologiska varor. Hon förklarar att bageriet är helt ekologiskt, men alla varorna i butiken är det inte för ibland så måste goda smaker och hög kvalité gå före, vilket i mina öron låter som en god prioritering. Det är biscotti som är Lisbeths huvudgren, som jag förstod det, och det finns många olika sorter att välja bland. Det övriga utbudet av kakor och bakverk ser inbjudande ut och jag bestämmer mig för att skjuta upp dieten en dag till.

När jag slår mig ner i skuggan utanför butiken så har jag framför mig en Hallontopp och en kanna med presskaffe från Johan & Nyström. Allt äts och dricks under andakt och jag kan konstatera att Hallontoppen var galet god. Den består av bär i botten med smulor ovanpå och allt toppas med maräng. Frukten har fått behålla sin friskhet och helhetsintrycket är mycket bra och inte alls så sött som det annars riskerar att bli. Kaffet är mycket gott och allt i kombination med lugnet gör att jag inte vill att min fikastund ska ta slut.

En vägg är full av olika kaffesorter från Johan & Nyström och här hittar jag lite prylar som jag kommer skriva om längre fram. Med mig hem ser jag till att köpa två påsar med biscotti och visst låg där en kardemummaknut också. Jag lovar er att bara denna skapelse, kardemummaknuten, är värd att åka till Blentarp för! Jag vill inte beskriva smak och konsistens för ord kommer inte att räcka till… Den ska upplevas!

Jag är verkligen glad att jag åkte till Blentarp och fick möta trevlig personal, njuta av en god fika och upptäcka en oas mitt i denna by. Hit kommer jag att återvända för att fika, fylla på lagret med kvalitétskaffe och se hur det går för dem på SmakSak. Jag rekommenderar verkligen en tur till Blentarp!

Du hittar hit med hjälp av vår cafékarta!

{ 3 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Rune juli 29, 2010 kl. 03:09

Det tog två försök att besöka Smaksak men tillslut blev det av. (Stängt på måndagar och tisdagar). Jag tyckte stället var allt som Jesper beskrev och lite till. De största plusen var bl.a. att kaffet var nygjort på presskanna. Det innebär att man slipper gammalt knarrekaffe som annars är standard. Kakorna var också riktigt goda. Framförallt kardemumma knuten satt som en smäck. Personalen var jättetrevlig dessutom. Priserna är också mycket rimliga. Det negativa jag kan komma på är möjligen bristen på sittplatser. Och som tjejen i kassan nämde så var grusplanen utanför inte så spännande. Fast det tänkte jag inte så mycket på när jag stuffade huvudet med goda kakor. =)

Jesper augusti 2, 2010 kl. 09:21

Härligt att du hittade dit och inte gav upp! :-) Grusplanen är inte så upphetsande, men jag känner igen beskrivningen att det inte är något man tänker på eftersom kakor och kaffe är så gott och tar all uppmärksamhet!

Baristashopen juni 1, 2011 kl. 00:28

Ett tips:

Kom till Smaksak 6 juni 2011: 10.00–16.00 – Sveriges Nationaldag!

Smakprov på exklusiv lakrits från Sveriges första lakritsfabrik
Smakprov och demo: färskrostat ekologiskt världsmästarkaffe från Drop Coffee serverat av Baristashopen och Te- och Kaffehuset i Malmö
Försäljning av bra kaffebönor och kaffetillbehör för en perfekt kopp
Smakprov på chokladpraliner och försäljning av hemgjord glass och hemgjorda praliner
Nybakade ekologiska surdegsbröd, goda mackor på foccacciabröd, fika
Var med och tävla om presentkort. I butiken även handgjorda silversmycken från Made Silver

Lämna en kommentar

{ 4 trackbacks }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: