Cafébesök: Märtas kafé & butik

av Louise den 26 augusti 2009

DSC00328

Typ av café: Modernt med gammeldags touch
Kanelbullestatus: Såg god ut
Hört: Jag vill ha en glass till!

Märtas kafé & butik ligger i Höllviken, mitt i byn vid den stora genomfartsgatan. Trots närheten till trafiken slås jag av lugnet när vi kliver in på gården framför Märtas. Just att det är kanske tio meter in från gatan och att husen vid caféet ligger nästan som en kringbyggd gård eller ett klassiskt gathus gör att det blir en ombonad känsla på uteserveringen. Förutom café finns det växter, trädgårdspynt, porslin och fina burkar med t.ex. marmelader till försäljning.

Det är strax efter lunchdags och vi beställer in en grekisk sallad och en grov macka med kyckling och bacon. Salladen är fräsch och serveras i en stor skål, vilket ser trevligt ut.  Brödet jag får till är gott och har en härligt knaprig skorpa. Kycklingmackan är med samma goda bröd och fyllningen är rikligt tilltagen. Utbudet av kakor är stort och allt ser hembakat ut. Vi fastnar dock för en citrontryffel. Det är en rejäl tryffelkula som endast kostar 12 kr. Den är len i fyllningen och passar utmärkt till min krämiga latte. Kaffet är gott och priset 28 kr är högst rimligt. För barnen finns det en hel del att välja på, t.ex. pannkakor med sylt. En portion kostar 25 kr och för det får man två pannkakor. Prisvärt! Det enda som är i överkant i prisväg är kanske salladen för 75 kr, men portionen är stor, fetaosten mycket god och grönsakerna fräscha.

DSC00317DSC00321DSC00320DSC00327

Framförallt är Märtas ett väldigt mysigt ställe, vilket märks på populariteten. Så fort någon lämnar ett bord blir det snabbt upptaget igen. Även inomhus är miljön mycket tilltalande och stilren. Det känns i detaljerna som om ägaren lägger sig vinn om att skapa en avspänd och vacker miljö att fika i. Ett särskilt omnämnande får toaletten som även den är vackert inredd och där ett par tända ljuslyktor är den lilla omsorgsfulla detaljen som gör det lilla extra. Det är för övrigt en bra sammanfattning av dagens fikaupplevelse: ett ställe där detaljerna och god fika ger upplevelsen det lilla extra…

DSC00316DSC00331DSC00325

Lämna en kommentar

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: