Cafébesök: Konditori Hollandia

av Louise den 03 november 2011

Typ av café: Klassiskt
Kanelbullestatus: Välsmakande
Hört: De dova ljudet av sorl i rum med heltäckningsmatta

 

Fikabloggen har besökt en klassiker, en institution i Malmös caféliv. Konditori Hollandia har funnits sedan 1903 och på 50-talet fick det namnet Hollandia, p.g.a. den nya inredningen kom från Holland. Den inredningen finns inte kvar, men atmosfären av ett klassiskt konditori finns kvar.

Den nuvarande inredningen är tung i stilen – mörka möbler, bekväma soffor och ljuddämpande heltäckningsmattor gör att det känns som en exklusiv upplevelse att fika här. Det känns också så i plånboken. Tyvärr har jag gjort av med kvittot från mitt besök, men det är kanske lika bra det. Dyrt var det, men man köper lika mycket en upplevelse som fika när man kommer hit.

Så till själva fikan. Om vi glömmer bort priset, lämnar det ätbara utbudet inget övrigt att önska. Räkmackan är rikligt toppad med handskalade räkor. Tårtorna är i en klass för sig och vackra som konstverk att se på. Min personliga favorit är jordgubbscheesecake. För den chokladtokige rekommenderas tryffeltårtan. Vid detta fikatillfälle slank det

dock ner en jordgubbspannacotta som  inte var så illa den heller. Kaffet var dock inget att hurra över. Det smakar tradigt bryggkaffe som stått på varmhållning alldeles för länge. Synd att man inte satsar på kvalitetskaffe, så hade fikaupplevelsen blivit komplett!

Sammanfattningsvis kan man säga att Hollandia är väl värt ett besök, de höga priserna till trots. Man kan också köpa med sig tårtbitar hem och njuta dem till ett kaffe de förtjänar. Hitta till Hollandia med hjälp av vår cafékarta.

{ 2 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

Rune november 4, 2011 kl. 18:22

Aaah! Denna klassiska inrättning är faktiskt där mitt fika-intresse väcktes. Jag håller med i allt som skrivs. Priserna är väldigt höga, förmodligen FÖR höga. En tårtbit + kaffe brukar ligga strax under 100-lappen. En räkmacka ligger på runt 90 kr. Kaffet är inget att hurra för, men det är fri påtår. Starkaste kortet är nog tårtorna. De är överlag väldigt bra men om vid stängningsdags på helger så kan utbudet vara mycket utgallrat. Senast fick jag nöja mig med en chokladboll…
Testa gärna den varma chokladen, den består av smält choklad och grädde typ. Den smakar riktigt bra. Måste också ge tummen upp till ombyggnationen av lokalerna. Det finns nu mer sittplatser än tidigare så man slipper kriga om de. Men även ett plus för vad som måste var Malmös fräschaste toaletter.

Lovisa mars 10, 2012 kl. 17:56

Om ni har turerna förbi Sövestad är Byabagarn väl värt ett besök!
Ägs av Lena Bramsvik som har varit igång och bakat i över 10 år nu, där allt i butiken är hembakat! Handlar mina bröd varje lördag där och beställer hennes tårtor till fest.
Hon har endast servering i trädgården på sommaren, annars är hennes kakor och bullar alldeles underbara att köpa med sig hem. Dock har hon endast öppet tors-lördag!

Lämna en kommentar

Föregående inlägg: