Cafébesök: Kaffestugan i Böda

av Jesper den 30 juni 2010

Typ av café: Café / Butik / Bageri / Kafferosteri
Kanelbullestatus: Oprövad men troligen bra med tanke på förutsättningarna
Hört: Sjukt god lungo… Jag tar en bryggkaffe också.

Öland är för många ett givet mål på semestern och detta året har även Fikabloggen hittat till denna ö. Efter ca 24 timmar på plats kändes det ganska hopplöst eftersom allt kaffe som erbjudits inte var värt att kallas kaffe. Denna oro och besvikelse vändes till fullkomlig glädje och triumf när jag hittade Kaffestugan i Böda.

Kaffestugan i Böda är ett café, bageri, butik och kafferosteri. Dessutom kan man hyra rum om man vill ha någonstans att bo. När jag stannade till här var det med stora förväntningar på att få riktigt bra kaffe. Jag kan redan nu avslöja att jag inte blev besviken.

Jag bestämde mig för att beställa in en lungo gjord på deras egna espressobönor och till det tog jag en vanlig bryggkaffe. Räkmackorna som de hade på plats gick bara inte att motstå så en sådan blev det också. Här var det kvalité rakt igenom! Kaffet var i toppklass och räkorna smakade som om de var de dyraste i hela världen.

Efter en fantastisk fika var det dags att kolla in utbudet av deras kaffebönor. Jag fick även en pratstund med ägaren och kafferostaren som berättade om deras verksamhet och jag blev imponerad. Allt i bageriet görs för hand med så lite inblandning av maskiner som möjligt. Kaffet rostas och säljs endast på plats är i Böda, allt för att bibehålla småskaligheten och kvalitén. Ett talande exempel är vakuummaskinen som suger ut syret ur förpackningarna och endast rymmer 4 paket åt gången, vilket tar tid men absolut är värt det för att få ett kaffe som håller länge och smakerna verkligen bor i paketet.

De bönor som används mest är från Uganda och kafferostaren har själv varit där och besökt odlarna flera gånger. Det här sånt här som jag verkligen tycker om och gärna betalar lite extra för. Ett paket kostar 69 kr och jag plockade på mig fyra olika varianter med omalda bönor. Återkommer med utlåtande.

Alla kaffeälskare måste bara besöka Kaffestugan i Böda och du hittar hit med hjälp av vår cafékarta!

{ 2 kommentarer… läs dem nedan eller lägg till en }

kai juli 2, 2010 kl. 04:42

Hejsan
Grattis på ettårsdagen och tack för en trevlig site.
Nej det är inte bara i Sverige som ni har beundrare.
Hälsningar ifrån övärlden på Filippinerna där jag sedan
många år driver ett företag som producerar rent o klart
dricksvatten. Vad vore kaffe utan bra vatten ?
Tyvärr kan jag inte komma på kafferepet den 4 e men det kanske
kan passa med ett litet kärleksdikt om kaffe. Den låter som följer

No matter how bitter a coffee gets
One bite of a sweet cookie changes
everything
Tks for being a sweet cookie-friend
in a bitter coffee-world

thats all folks
en riktig trevlig sommar på er alla
and keep up the good spirit

Jesper juli 3, 2010 kl. 16:05

Hej Kai! :-) Härligt att höra att vi har beundrare ute i den stora världen också! Vattnet är en jätteviktig del i kaffebryggandet och skall inte underskattas. Tack för uppmuntrande ord och dikt!

Lämna en kommentar

{ 4 trackbacks }

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: